Macedónsko otvorilo hranicu pre časť migrantov uviaznutých v Grécku

NETKY.SK • 27 Február 2016, 18:53 • 2 min
Macedónsko otvorilo hranicu pre časť migrantov uviaznutých v Grécku

IDOMENI - Macedónsko dnes znova otvorilo svoju hranicu s Gréckom pre časť irackých a sýrskych migrantov. Pre agentúru AP to potvrdil pracovník OSN v macedónskom pohraničnom meste Gevgelija. Podľa gréckej polície Macedónsko dnes vpustí 300 migrantov, macedónske úrady uviedli, že ich počet môže dosiahnuť 350.

slovakia

left justify in out

Podobný počet migrantov, ktorí vstúpili do Macedónska skôr v priebehu týždňa, dnes nastúpil v Gevgeliji na vlak smerujúci k hranici so Srbskom.

 

Macedónsko fakticky uzavrelo hranicu pre všetkých migrantov vo štvrtok večer, čo rozhnevalo Grécko, v ktorom uviazli tisíce ľudí. Macedónski predstavitelia opakovane zdôrazňujú, že spomaľujú alebo zastavujú prúdenie migrantov len v reakcii na podobné opatrenia v krajinách ležiacich ďalej na tzv. balkánskej trase migrantov.

 

Niekoľko hodín predtým dve skupiny celkovo okolo 450 migrantov pokojne protestovali na gréckej strane hranice a žiadali, aby im umožnili cestovať do Macedónska a ďalej do Európy.

 

V stanovom tábore na gréckej strane hranice sa pred jej otvorením pre obmedzený počet ľudí zhromaždilo podľa gréckej polície už približne 6000 migrantov. Ďalších 500 ich čakalo na čerpacej stanici vzdialenej 17 kilometrov.

 

Grécky minister obrany Panos Kammenos vyhlásil, že vo štvrtok sa nachádzalo na území Grécka celkovo asi 20.000 migrantov. Ich počet sa podľa gréckych médií medzičasom zvýšil na 25.000, napísala dnes agentúra DPA.

 

V Aténach medzitým asi 300 protestujúcich pochodovalo k veľvyslanectvu Rakúska s požiadavkou na ukončenie obmedzovania vstupu utečencov. Rakúsko zaviedlo opatrenia na spomalenie prílevu utečencov cez balkánske krajiny, čo narušilo jeho vzťahy s Gréckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona