Macedónske politické strany sa dohodli na opatreniach vedúcich k voľbám

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 13:40 • 2 min
Macedónske politické strany sa dohodli na opatreniach vedúcich k voľbám

SKOPJE - Štyri hlavné politické strany v Macedónsku sa dohodli v stredu na súbore opatrení, ktoré umožnia konanie predčasných parlamentných volieb, hoci ich termín zatiaľ nestanovili, oznámili dnes tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Strany majú čas do 31. augusta, aby rozhodli o realizovaní dohodnutých opatrení, akým je reforma médií či overenie volebného registra, a dali tak voľbám zelenú, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

K uvedenej dohode v stredu dospeli najsilnejšia opozičná strana Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM), konzervatívne zoskupenie VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) pod vedením bývalého premiéra Nikolu Gruevského, ktoré stojí na čele súčasnej vládnej koalície, Demokratická únia pre integráciu (DUI) zastupujúca záujmy etnických Albáncov a podobne zameraná Demokratická strana Albáncov.

 

Politická kríza v bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko trvá už od februára 2015, keď došlo k odhaleniu škandálu okolo rozsiahleho odpočúvania približne 20.000 občanov. Na základe Európskou úniou sprostredkovanej dohody sa mali uskutočniť predčasné voľby už začiatkom júna 2016, parlament ich však zrušil, pretože neboli vytvorené potrebné podmienky na to, aby sa voľby mohli uskutočniť v plánovanom termíne. Toto jeho rozhodnutie následne podporili Ústavný súd a Európska únia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies