Macedónska vláda rozhodla o premenovaní letiska v Skopje i diaľnice do Grécka

NETKY.SK • 7 Január 2018, 06:00 • 2 min
Macedónska vláda rozhodla o premenovaní letiska v Skopje i diaľnice do Grécka

SKOPJE - Macedónska vláda rozhodla v Skopje o premenovaní medzinárodného letiska v hlavnom meste krajiny, ako aj diaľnice spájajúcej macedónsku metropolu s macedónsko-gréckou štátnou hranicou, ktoré už po zmenách nenesú meno Alexandra Veľkého.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla v utorok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu macedónskej vlády Mileho Bošnjakovského. Podľa jeho slov ponesie vzdušný prístav v Skopje názov Skopje International Airport (Medzinárodné letisko Skopje) a spomínaná diaľnica bude mať názov Prijatelstvo.

 

Macedónsky premiér Zoran Zaev prisľúbil tieto ústretové kroky predsedovi gréckej vlády Alexisovi Tsiprasovi, a to 24. januára pri ich stretnutí počas Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose. Využívanie mena macedónskeho panovníka vnímali v Grécku ako "provokáciu" a "prevzatie gréckej histórie" majoritne slovanským Macedónskom.

 

Grécko požaduje, aby si susedná krajina zmenila svoj názov, pretože rovnako sa nazýva aj najväčšia grécka provincia. Masy Grékov vyjadrili v uliciach, a väčšina respondentov i v prieskumoch verejnej mienky, že sú proti kompromisnému riešeniu sporu okolo názvu susednej krajiny, v ktorom by sa podľa ich názoru vôbec nemal objaviť termín Macedónsko.

Kauza zaťažuje už viac ako štvrťstoročie bilaterálne vzťahy oboch krajín a Grécko v dôsledku nej vetuje vstup Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ).

 

Macedónsko využíva dočasne - kým sa spor úplne nevyrieši - so súhlasom gréckej strany názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), pod ktorým túto krajinu v roku 1993 prijali aj do Organizácie Spojených národov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies