Macedónska vláda jednohlasne podporila dohodu s Gréckom o názve krajiny

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 10:46 • 2 min
Macedónska vláda jednohlasne podporila dohodu s Gréckom o názve krajiny

SKOPJE/ATÉNY - Macedónska vláda jednohlasne podporila vo štvrtok večer kompromisnú dohodu, ku ktorej dospel premiér Zoran Zaev s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom o budúcom oficiálnom názve krajiny.

slovakia

left justify in out

Macedónsko by sa podľa nej malo po novom volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

 

Dohodu by mali Tsipras so Zaevom podpísať v sobotu v macedónskom meste Prespa pri gréckych hraniciach. Musia ju prijať aj parlamenty oboch krajín. Macedónska opozícia už avizovala, že ju nepodporí. Šéf konzervatívnej opozičnej strany VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski vyzval stúpencov, aby sa v nedeľu v meste Bitola na juhozápade Macedónska zúčastnili na protestnom pochode proti dohode o názve krajiny. Odporcovia kompromisu s Gréckom protestovali už druhý deň po sebe aj pred budovou parlamentu v Skopje.

 

K oficiálnej zmene názvu Macedónska by malo dôjsť až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Keby sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.

 

Grécki poslanci v piatok začali rozpravu o požiadavke hlavnej opozičnej strany Nová demokracia (Nea dimokratia) o hlasovanie o vyslovenie nedôvery vláde v súvislosti s dohodou s Macedónskom.

 

Grécki odporcovia dohody namietajú, že kompromis priniesol severnému susedovi priveľa ústupkov. Predseda Novej demokracie Kyriakos Mitsotakis označil za "národný ústupok" fakt, že Atény akceptovali existenciu macedónskeho jazyka a etnika. Na piatok je naplánovaná aj demonštrácia proti dohode v centre Atén.

 

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrváva od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá). Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietajú, že Macedónsko tým uzurpuje staroveké a antické grécke dedičstvo. Vyriešenie sporu je podmienkou prípadného vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.

 

Doteraz bola táto krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies