Macedónska polícia zadržala deväť osôb podozrivých z bojov na strane IS

NETKY.SK • 6 August 2015, 18:48 • 2 min
Macedónska polícia zadržala deväť osôb podozrivých z bojov na strane IS

SKOPJE - Macedónska polícia dnes v rámci rozsiahlych razií zadržala deväť ľudí podozrivých z boja na strane islamských militantov v Sýrii a Iraku, ako aj z verbovania osôb do týchto konfliktov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na macedónske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

K zásahom došlo v prevažne albánskych častiach štyroch macedónskych miest vrátane metropole Skopje a mesta Kumanovo, kde pri zrážkach medzi políciou a skupinou ozbrojených etnických Albáncov zahynulo v máji celkovo 18 ľudí - osem policajtov a desať ozbrojencov vrátane deviatich Kosovčanov.
     

Polícia podľa vyjadrenia macedónskeho ministra vnútra Mitka Cavkova, ktorého citovala agentúra Reuters, pri dnešných zásahoch prehľadala 21 domov, kaviareň a v Skopje dokonca aj jednu mešitu.
     

Medzi zadržanými je aj imám Redžep Memiši, ktorého polícia označila za kľúčovú postavu v rámci verbovania bojovníkov k jednotkám militantnej organizácie Islamský štát (IS). 
     

Okrem deviatich zadržaných osôb polícia teraz pátra po ďalších 27, z ktorých sa až 20 pravdepodobne stále nachádza v Sýrii.
     

Albánske, prevažne moslimské obyvateľstvo tvorí približne 25 percent z vyše dvojmiliónovej populácie Macedónska. Podľa údajov macedónskej polície pri bojoch v Sýrii prišlo o život už približne 16 Macedónčanov bojujúcich na strane militantov z IS. Asi 130 ďalších sa na bojoch zúčastnilo, prípadne je stále v konflikte prítomných. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies