Macedónska polícia proti migrantom opäť použila omračujúce granáty

NETKY.SK • 22 August 2015, 15:40 • 2 min
Macedónska polícia proti migrantom opäť použila omračujúce granáty

SKOPJE - Situácia na hraniciach medzi Macedónskom a Gréckom sa dnes opäť vyostrila: macedónska polícia opäť použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom - väčšinou zo Sýrie - dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes agentúra Reuters.

 

Agentúra AP dnes informovala, že napriek snahám polície sa tisíckam migrantov aj tak podarilo prekonať policajné zátarasy z ostnatého drôtu a prebehnúť na macedónske územie. Pri zákroku polície, ktorá sa im v tom snažila zabrániť, bolo zranených niekoľko ľudí, spresnila britská spravodajská spoločnosť BBC.

Chaos na hraniciach vypukol po tom, ako polícia povolila ďalšej skupine migrantov s malými deťmi prejsť cez hranice, po čom sa dav nespokojných ľudí začal tlačiť dopredu, na policajné zátarasy. V tlačenici omdlelo niekoľko žien - vrátanej najmenej jednej tehotnej - a detí. O počte zranených nie sú zatiaľ k dispozícii žiadne správy.

 

Cez noc umožnila polícia prekročiť hranice len malým skupinkám rodín s deťmi, ktoré sa potom peši vydali na železničnú stanicu v macedónskom meste Gevgelija. Tam väčšina utečencov nastúpi na vlaky, ktorými sa odvezie na hranice so Srbskom a odtiaľ sa vyberie smerom k členskej krajine EÚ - Maďarsku.

 

Osoby, ktorým nebolo umožnené prekročiť hranice - vrátane mnohých žien a detí -, strávili dnešnú daždivú a chladnú noc pod holým nebom, opísala situáciu agentúra AP.

 

Macedónski policajti použili omračujúce granáty aj v piatok. Deň predtým macedónska vláda s cieľom zastaviť príliv utečencov vyhlásila v pohraničí mimoriadny stav.

 

Macedónsko sa v uplynulom období stalo hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov smerujúcich cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie. Len v priebehu júla cez túto pomerne chudobnú balkánsku krajinu prešlo takmer 39.000 migrantov pochádzajúcich prevažne zo Sýrie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies