Macedónska polícia predviedla viac ako 30 žurnalistov sprevádzajúcich migrantov

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 07:06 • 2 min
Macedónska polícia predviedla viac ako 30 žurnalistov sprevádzajúcich migrantov

BUDAPEŠŤ/GEVGELIJA - Macedónska polícia predviedla dnes viac ako 30 fotoreportérov a novinárov zo zahraničia, ktorí sprevádzali skupinu migrantov smerujúcich z tábora v gréckom Idomeni ilegálne na macedónske územie. Informovala o tom tlačová agentúra MTI, ktorej fotoreportér bol medzi predvedenými.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho telefonických informácií sa utečenecký tábor v Idomeni popoludní takmer úplne vyprázdnil, keď sa na cestu do Macedónska z neho vydalo asi 2000-3000 migrantov.

 

Masy sa prebrodili v chladnom počasí cez dve rieky, aby následne v obci narazili na macedónskych policajtov. Tí zadržali fotoreportérov a novinárov, ktorí migrantov sprevádzali. Následne ich predviedli na neďaleký policajný okrsok.

 

Policajti následne zástupcov médií informovali o podozrení z ilegálneho prekročenia štátnej hranice a oznámili im, že po vyplatení pokuty vo výške 260 eur môžu opustiť územie krajiny, do ktorej sa nesmú vrátiť najbližších šesť mesiacov.

Tí, ktorí by sa rozhodli pokutu nezaplatiť, môžu podľa policajtov očakávať na konci dlhšieho súdneho konania ešte prísnejší trest.

 

Fotoreportér MTI poznamenal, že novinárom ani po zdolaní druhého riečneho toku nič nesignalizovalo, že sú na macedónskom území, takže štátnu hranicu podľa jeho slov narušili nevedomky.

 

Hranicu podľa hovorkyne macedónskej polície prekročilo dnes len "niekoľko stoviek migrantov" a nie odhadovaných 2000, o ktorých už skôr informoval fotograf agentúry Reuters. "Prijímame opatrenia, aby sme skupinu vrátili do Grécka," uviedla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona