Maas vyzval Európu, aby posilnila svoju finančnú nezávislosť od USA

NETKY.SK • 22 August 2018, 14:42 • 2 min
Maas vyzval Európu, aby posilnila svoju finančnú nezávislosť od USA

Berlín- Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval Európu, aby posilnila svoju finančnú nezávislosť od Spojených štátov a vytvorila nezávislé platobné kanály.

slovakia

left justify in out

Maas v článku pre denník Handelsblatt v stredu povedal, že v návrhu na budúce "vyvážené partnerstvo" s USA by Európa mala mať aj "vyvážený podiel zodpovednosti" a byť protiváhou, keď USA prekročia "červenú čiaru".

 

Maas uviedol, že USA a Európa sa začali vzďaľovať už pred nástupom Donalda Trumpa do funkcie.

 

Kritizoval však aj nedávne rozhodnutia amerického prezidenta, ako napríklad stiahnutie USA z iránskej jadrovej dohody. Nemecko, Francúzsko a Británia, európski signatári dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015, sľúbili, že ju udržia pri živote.

 

"V tejto situácii je strategicky dôležité, aby sme jasne povedali Washingtonu: Chceme spolupracovať, ale nedovolíme vám, aby ste konali poza náš chrbát v náš neprospech," napísal Maas.

 

"Preto bolo správne právne chrániť európske spoločnosti pred sankciami. Preto je nevyhnutné posilniť európsku autonómiu vytvorením platobných kanálov nezávislých od USA, vytvorením európskeho menového fondu a vytvorením nezávislého platobného systému SWIFT," doplnil.

 

Ďalšie podrobnosti šéf nemeckej diplomacie nezverejnil. SWIFT je systém, ktorý dohliada na medzinárodné bankové prevody.

 

Okrem toho sa v Európskej únii (EÚ) už dlhšie hovorí o modernizácii záchranného fondu, ktorý vznikol počas dlhovej krízy v eurozóne, a jeho transformácii na plnohodnotný európsky menový fond.

 

Maas tiež skonštatoval, že každý deň pokračovania dohody s Iránom je lepší ako riziko extrémne výbušnej krízy, ktorá by sa mohla vynoriť na Blízkom východe.

 

A dodal, že Európa musí "odhaľovať falošné správy", ako napríklad - čo je dlhodobý argument Nemecka - že ak sa obchodná bilancia neobmedzí len na tovar, ale zahrnie aj služby, EÚ vykáže s USA obchodný deficit, nie prebytok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies