Maďarský rezort zahraničia inicioval proces voči SR za nevpustenie Sólyoma

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:50 • 2 min
Maďarský rezort zahraničia inicioval proces voči SR za nevpustenie Sólyoma

Maďarský rezort zahraničia inicioval proces voči SR za nevpustenie Sólyoma

slovakia

left justify in out

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí iniciovalo dnes pred Európskym súdnym dvorom (ESD) proces voči Slovenskej republike za to, že vlani odoprela vstup maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na územie Slovenska.
      Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI postojom Maďarska je aj naďalej, že nevpustenie hlavy štátu na územie SR je nezlučiteľné s normami Európskej únie.
      Maďarsko je presvedčené, že ESD rozsudkom poskytne výklad k smernici o voľnom pohybe osôb, ktorý prispeje v budúcnosti k uplatneniu týchto noriem, zvlášť v prípade vysokopostavených osôb, píše sa v dokumente rezortu maďarskej diplomacie.
      Maďarská republika (MR) iniciovala konanie voči SR v Európskej komisii po tom, ako 13. októbra vtedajší eurokomisár pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Jacques Barrot vyhlásil, že záležitosť týkajúcu sa nevpustenia Sólyoma na Slovensko považuje za uzavretú. "Toto je bilaterálna záležitosť medzi Maďarskom a Slovenskom, ako som už vysvetlil delegáciám oboch krajín, keď ma navštívili," uviedol Barrot. Budapešť v podaní argumentovala, že išlo jednoznačne o porušenie schengenských princípov voľného pohybu.
      Najmä vo svetle nedávneho rozhodnutia Európskej komisie je zaujímavé sledovať koľkokrát bude ešte Maďarská republika chcieť počuť, že pri návštevách iných štátov platia isté diplomatické zásady a zásady slušnosti, ktoré prezident Sólyom porušil, reagoval dnes na uvedenú iniciatívu MR hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.
      Sólyom mal 21. augusta odhaliť v Komárne sochu sv. Štefana. Slovensko mu odoprelo vstup diplomatickou nótou, keďže jeho osoba predstavovala bezpečnostné riziko. Prezident to považoval za bezprecedentný krok vo vzťahu dvoch spojencov a krok, ktorý sa nedá vysvetliť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies