Maďarský bankový sektor bude mať pre bankovú daň tento rok nulový zisk

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:18 • 2 min
Maďarský bankový sektor bude mať pre bankovú daň tento rok nulový zisk

Maďarský bankový sektor bude mať pre bankovú daň tento rok nulový zisk

slovakia

left justify in out

Zavedenie bankovej dane v Maďarsku, ktoré by malo priniesť do rozpočtu 200 miliárd HUF (723,22 milióna eur) ročne, a ďalšie zmeny v regulácii finančných ústavov ich zrejme tento rok pripravia o zisk, varuje maďarská banková asociácia.
      Parlament už okrem toho schválil legislatívu na pomoc maďarským domácnostiam pri splácaní úverov v zahraničných menách, najmä vo švajčiarskych frankoch. Táto legislatíva núti banky uplatňovať výmenné kurzy výhodnejšie pre klientov a zakazuje im svojvoľne zvyšovať úroky.
      "Maďarský bankový sektor očakáva, že v dôsledku bankovej dane a rôznych ďalších opatrení uzavrie tento rok s nulovým výsledkom, čo znamená, že mnohé banky v krajine vykážu straty," skonštatoval hlavný poradca asociácie János Müller v rozhovore pre štátnu televíziu m1.
      Na ilustráciu minulý rok dosiahol maďarský bankový sektor zisk po zdanení vo výške 220,45 miliardy HUF.
      Vláda v Budapešti chce okrem bankovej dane vyberať mimoriadnu krízovú daň od budúceho roka aj od telekomunikačných, energetických a maloobchodných firiem, aby zaplátala dieru v rozpočte a nemusela pritom siahnuť k nepopulárnym škrtom vo výdavkoch štátu na sociálnu sféru.
      Kabinet už naznačil, že uvažuje o predĺžení krízových daní, ktoré mali pôvodne skončiť po roku 2012 do roku 2014. Podľa Müllera takýto krok zníži dôveru investorov v Maďarsko a môže mať negatívy vplyv na rast jeho ekonomiky.
      "Od roku 2011 začnú platiť nové medzinárodné pravidlá, ktoré prikazujú bankám zvýšiť kapitál a likviditu. Toto nariadenie povedie k spomaleniu hospodárskeho rastu v Európskej únii aj v Maďarsku," uviedol Müller a dodal, že banky v krajine nebudú schopné v budúcnosti kompenzovať vplyv bankovej dane a ďalších opatrení na hospodárske výsledky znížením prevádzkových výdavkov a budú musieť tieto náklady preniesť aj na klientov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies