Maďarsko zostane v kontakte s MMF, nechce však nový úver

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:09 • 2 min
Maďarsko zostane v kontakte s MMF, nechce však nový úver

Maďarsko zostane v kontakte s MMF, nechce však nový úver

slovakia

left justify in out

Maďarsko zostane v kontakte s Medzinárodným menovým fondom (MMF) aj po tom, ako jeho súčasná zmluva o úvere v októbri vyprší. To však neznamená, že si otvorí novú úverovú linku. Uviedol to podpredseda vládnej strany Fidesz Lajos Kósa.
      "Dohoda o súčasnom úverovom programe (v októbri) vyprší. Môžeme potom zostať v kontakte, ale to ešte neznamená, že by sme chceli otvoriť novú úverovú linku," povedal Kósa v rozhovore pre televíznu stanicu TV2. Dodal, že udržiavanie kontaktov s MMF má veľký význam, pretože je to dôležitý signál pre trhy a vzťahy Maďarska s fondom sa nezmenia.
      Čo sa týka Európskej únie (EÚ), Budapešť s ňou bude rokovať o ekonomickej a fiškálnej politike, ktorá bude pre Maďarsko prijateľná.
      Maďarsko je najviac zadlženým východoeurópskym členom Európskej únie a prvým, ktorý v roku 2008 požiadal MMF a EÚ o záchranný úver.
      Nová vláda Viktora Orbána, ktorá zvíťazila v aprílových voľbách, sa po piatich rokov zavádzania úsporných opatrení a po najhoršej recesii od roku 1991 snaží naštartovať domácu ekonomiku a vyhnúť sa ďalším škrtom vo výdavkoch.
      Rokovania o plnení úverových podmienok medzi Maďarskom, MMF a EÚ v júli stroskotali, pretože Orbán nebol ochotný prijať ďalšie úsporné kroky a splniť tak záväzok predchádzajúcej vlády, podľa ktorého má Budapešť znížiť na budúci roku rozpočtový schodok na 2,8 % HDP. Orbán vyhlásil, že Maďarsko nepotrebuje predĺženie úverového programu MMF.
      Orbán chce presvedčiť úniu, aby Maďarsku na budúci rok povolila vyšší schodok.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona