Maďarsko zavádza "krízovú daň", ktorú budú platiť tri sektory

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:32 • 2 min
Maďarsko zavádza "krízovú daň", ktorú budú platiť tri sektory

Maďarsko zavádza "krízovú daň", ktorú budú platiť tri sektory

slovakia

left justify in out

img

K naštartovaniu rastu maďarského hospodárstva je potrebné skoncovať s politikou reštrikcií, ktoré v uplynulých ôsmich rokoch v Maďarsku nikam neviedli. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý avizoval zavedenie "krízovej dane" pre tri sektory.
      Podľa maďarského ekonomického servera Világgazdaság Orbán povedal, že je nutné dodržať stanovený deficit štátneho rozpočtu 3,8 % pre tento rok a 3 % pre budúci rok a súčasne naštartovať ekonomický rast prostredníctvom trhových zdrojov.
      Avizoval, že vláda po bankovej dani zavedie nový druh "krízovej dane", ktorá bude platiť pre obdobie nadchádzajúcich troch rokov. V rámci tohto opatrenia sektor telekomunikácií ročne zaplatí 61 miliárd HUF (222,7 milióna eur), energetický sektor 70 miliárd HUF a obchodné reťazce zaplatia 30 miliárd HUF.
      Vláda prehodnotí investície, z ktorých nezačaté zamrazí a nové zmluvy v rámci PPP projektov nebude uzatvárať. Vláda do konca roka zamrazí vyplácanie súkromného dôchodkového sporenia.
      Ide o dočasné pozastavenie transferov - od 1. novembra do 31. decembra - 30 miliárd HUF mesačne zo štátneho dôchodkového fondu do súkromných dôchodkových fondov. "Dôchodkový systém to nevydrží. Pozastavíme tieto transfery." Orbán dodal, že jeho vláda plánuje ešte v tomto roku vytvorenie novej legislatívy, ktorá by umožnila ľuďom v druhom dôchodkovom pilieri vrátiť sa do štátneho dôchodkového systému.
      Orbán zdôraznil, že je potrebné skoncovať s politikou zadlžovania a reštrikcií. Budúci pondelok (18.10.) mieni premiér v parlamente zverejniť "druhý hospodársky akčný plán".
      Hospodárska politika sa podľa jeho slov bude v budúcnosti orientovať na solidaritu. "Viac budú platiť tí, ktorí majú viac," konštatoval a dodal, že prioritou budúceho roka bude zavedenie nového daňového systému orientovaného na podporu rodiny a naštartovanie obratu v zamestnávaní a demografii.
      Tohtoročný deficit dosiahol v septembri 1,089 bilióna HUF, čo predstavuje 125 % celoročného plánu. Dodržanie plánovaného schodku je pre Maďarsko životne dôležité, aby si udržalo dôveru investorov. V opačnom prípade by muselo platiť vyššie úroky pri požičiavaní si na trhu. Ďalším rizikom je oslabenie forintu, ktoré by ohrozilo finančný sektor z dôvodu vysokého podielu úverov denominovaných v zahraničných menách.
      Orbánova vláda vylúčila, že sa s Medzinárodným menovým fondom (MMF), ktorý Budapešti poskytol v roku 2008 záchranný úver, dohodne na novom programe. "Potrebujeme opatrenia, ktoré by zastavili zvyšovanie štátneho dlhu a zároveň umožnili krajine pokryť svoje finančné potreby z trhu a nie peniazmi od medzinárodných inštitúcií, čo vyžaduje dôveru trhu," vyhlásil Orbán.
      Kontroverzná daň pre finančný sektor priniesla do štátnej pokladnice v septembri 56 miliárd HUF a v 4. kvartáli by mala priniesť ďalších 130 miliárd HUF.
      Pokiaľ ide o spomínané dane pre energetický sektor a maloobchod, Orbán neuviedol, či sa budú aplikovať už tento rok. Po jeho vystúpení oslabili akcie ropnej skupiny MOL a telekomunikačnej spoločnosti Magyar Telekom a výnosy maďarských vládnych vzrástli o 5 bázických bodov, informovala agentúra Reuters.
      Odborníci nepovažujú načrtnutú fiškálnu stratégiu za pozitívnu, keďže ciele sa majú plniť len prostredníctvom zvyšovania príjmov, pričom výdavková strana zostáva prakticky nedotknutá. "Orbán odmieta prijať akékoľvek úsporné opatrenia na výdavkovej strane a namiesto toho deformuje príjmovú stranu," uviedol analytik Nomury Peter Attard Montalto. "Toto nie je dôveryhodná fiškálna politika, je protirastová, ale pravdepodobne im umožní splniť plánované schodky," dodal.
      Plánované dane sú jednorazovými krokmi, pred ktorými Budapešť vystríhali medzinárodní veritelia aj ratingové agentúry. Nijako totiž neriešia dlhodobé štrukturálne nedostatky, ktoré brzdia ekonomiku.
      "Existuje riziko, že zvýšenie daní zadusí rast," uviedol analytik banky RBC Nigel Rendell. Maďarsko sa však podľa neho nachádza v ťažkej situácii. Zúfalo potrebuje znížiť rozpočtový deficit, aby si zachovalo dôveryhodnosť. "Nemyslím si, že má v tomto smere veľa možností."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies