Maďarsko: Vodný živel znepokojuje občanov 206 obcí z 13 žúp

NETKY.SK • 28 December 2010, 08:28 • 2 min
Maďarsko: Vodný živel znepokojuje občanov 206 obcí z 13 žúp

Maďarsko: Vodný živel znepokojuje občanov 206 obcí z 13 žúp

slovakia

left justify in out

Povodňová pohotovosť prvého a druhého stupňa platí na viacerých úsekoch väčšiny vodných tokov na severe a severovýchode Maďarskej republiky, celkove to platí na území s dĺžkou viac ako 300 km.
      Podľa informácií, ktoré tlačovej agentúre MTI poskytli severomaďarské vodohospodárske zdroje, sa na hornom toku rieky Tisy vytvorila povodňová vlna, pričom pri Tiszabecsi už rieka kulminovala a jej hladina začala klesať.
      Na prítokoch Bodrogu na Zakarpatskej Ukrajine sa takisto sformovali miernejšie povodňové vlny, tak na Ondave, ako aj na Uhu však kulminácia patrí už minulosti, na Latorci je však situácia stále napätá.
      V povodí tokov treba aj na maďarskom území rátať v budúcnosti podľa expertov so zvyšovaním hladiny, ktoré by však nemalo dosiahnuť kritickú úroveň.
      Situácia na riekach Bodva a Hornád nedáva predbežne dôvod na vážnejšie znepokojenie, je však takisto predmetom monitoringu.
      Veľké problémy spôsobuje v Maďarskej republike naďalej stúpajúca hladina spodných vôd, územie, ktoré zaplavili, sa výrazne zväčšilo, a to o vyše 200 km štvorcových na celkove viac ako 3360 km štvorcových, z čoho je viac ako polovica poľnohospodárskej pôdy.
      V súčasnosti sa pred vodným živlom, či už pre ohrozenie spodnými vodami alebo povodňami, bránia občania 206 obcí z 13 žúp krajiny.

Zdroj: TASR/MTI



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies