Maďarsko: Parlament prijal návrh novej ústavy

NETKY.SK • 19 Apríl 2011, 07:25 • 2 min
Maďarsko: Parlament prijal návrh novej ústavy

Maďarsko: Parlament prijal návrh novej ústavy

slovakia

left justify in out

img

Maďarský parlament dnes prijal návrh novej ústavy, ktorá vstúpi do platnosti 1. januára 2012.
      Za návrh hlasovalo 262 poslancov vládnucich strán, 44 poslancov opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik boli proti, jeden poslanec sa zdržal hlasovania.
      Poslanci vládnucich strán Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) reagovali na výsledok hlasovania mohutným potleskom.
      Očakáva sa, že prezident Pál Schmitt, ktorý bol na hlasovaní osobne prítomný, slávnostne podpíše zákon o novej ústave na Veľkonočný pondelok 25. apríla.
      Predseda parlamentu László Kövér označil okamih prijatia novej ústavy za historickú.
      "Nová ústava je maďarská, ale tak, ako maďarský národ je 1000 rokov otvorený pre iné národy, považuje aj národnosti žijúce v Maďarsku za rovnoprávne štátotvorné spoločenstvo. Kresťanstvo prijíma ústava ako základ našej histórie a civilizácie, pričom zaručuje každému slobodu svedomia. Nový základný zákon stavia na charte základných práv Európskej únie, hovorí však aj o zodpovednosti a povinnosti jednotlivca voči sebe, jeho rodine a jeho spoločenstvu. Ide o legitímnu ústavu, ktorá je národným, nediskriminačným a integračným dielom, ktoré si ctí tradície, je upriamené na budúcnosť a zaslúži si úctu," konštatoval predseda maďarského parlamentu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies