Maďarsko hrá s EÚ a MMF nebezpečnú hru

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:50 • 2 min
Maďarsko hrá s EÚ a MMF nebezpečnú hru

Maďarsko hrá s EÚ a MMF nebezpečnú hru

slovakia

left justify in out

img

Maďarsko hrá s EÚ a Medzinárodným menový fondom (MMF) nebezpečnú hru a na jej konci môže krajina len prehrať. Politická skúška sily sa stala stresovým testom pre Európu a zdá sa, že euro a EÚ ho pozoruhodne dobre zvládli. Po tom, ako sa maďarská národno-konzervatívna vláda sebavedomo dištancovala od svojho úsporného kurzu - ktorý zadlženú krajinu chránil pred bankrotom - MMF a EÚ zmrazili poskytnutie ďalších prostriedkov z rámcového úveru 20 miliárd eur. Budapešť ho dostala na jeseň 2008 a z neho nevyčerpala ešte asi 5 miliárd eur. Odmietnutím úsporného kurzu sa Maďarsko vzdalo svojej ochrannej siete.
      Trhy na rozhodnutie Budapešti nezareagovali prudko. Euro zostalo prekvapujúco silné, blízko svojej najvyššej trojmesačnej hodnoty 1,30 USD. Napriek pretrvávajúcej dlhovej kríze v Európe zostali investori pokojní. "Dôvera voči európskym politikom bola obnovená," uviedol  vedúci bruselského politického Centra pre otázky európskej politiky (CEPS) Daniel Gros.
      Je to predovšetkým politický signál, ktorý je nasmerovaný aj do Grécka. Lebo na ozdravenie národných ekonomík v južnej Európe, predovšetkým v Grécku, je naliehavo dôležité, že politici nesmú kurz úspor ukončiť predčasne. Po prvom rozladení z Maďarska, ktorého správanie sa v diplomatických kruhoch hodnotí ako drzé, došlo v Bruseli v súvislosti s Maďarskom k úľave. "Ukázali sme červenú kartu. A nijaká vláda nás nebude ťahať za nos," uviedol nemenovaný diplomat.
      Na prípade Maďarska môže EÚ demonštrovať, že nepodľahne. Lebo Maďarsko nie je Grécko. Maďarsko je síce členom EÚ, ale nemá euro. V dôsledku toho Maďari nie sú súčasťou európskeho bankového a menového systému, preto nemôžu rozvrátiť euro. Okrem toho má Maďarsko podstatne nižšie dlhy ako Grécko. "Ak sa veci dostanú dostatočne ďaleko, Maďarsko možno pokojne nechať padnúť," dodal Gros.
      Tlak na Budapešť sa začína zvyšovať. Brusel informoval, že práve dohodnuté trestné sankcie vyskúša na Maďaroch za to, že neplnia rozpočtové úspory. Krajina môže prísť napríklad o prístup k podporným prostriedkom z európskych regionálnych fondov. "Musíme vyceriť zuby," povedal menový komisár Olli Rehn.
      Motto znie: Už nijaké ďalšie Grécko. Úradníci EÚ pridlho zatvárali oči nad tým, ako si Atény prešľapávali cestu k hlbokej finančnej kríze falšovaním údajov, trvalým zlým hospodárením, stagnujúcimi reformami a korupciou. Len úverom 110 miliárd eur sa podarilo v máji zachrániť dlžníka pred štátnym bankrotom - a súčasne aj euro.
      Grécko je teraz pod núteným dohľadom EÚ a opraty drží pevne v rukách. Atény nedostanú nijaké ďalšie peniaze, ak nepreukážu, že dosiahli nové úspechy v úsporách. Vláda musí v týchto dňoch uskutočniť radikálnu reformu sociálneho systému. Podporujú ju v nej tak Washington, ako aj Brusel. MMF a EÚ chvália grécky "výrazný pokrok v úsilí o nasmerovanie verejných financií do trvalo priaznivého koryta".
      Teraz sa vypláca, že MMF sa podieľa na záchrane európskych dlžníkov. Keď sa začiatkom mája diskutovalo o eurovale, podopretom 750 miliardami eur, viaceré krajiny chceli túto otázku riešiť len vnútri eurozóny. Bola to však spolková vláda s kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá naliehala na spoluúčasť MMF. Ten už desaťročia pomáha krajinám s nadmernou zadlženosťou.
      Nielen expertízy, ale aj politická nezávislosť robia MMF takým cenným. "MMF plní svoje úlohy lepšie, než by to dokázali členovia EÚ," povedal nemenovaný diplomat. Fond nemá  nijaké politické ohľady, neprejavuje sa v ňom nijaká národná citlivosť - platia len holé čísla.
      Prípad Maďarska ukázal, že trhy sú zreteľne uvoľnenejšie. Teraz klíči nádej, že dlhová kríza by sa mohla začať chýliť ku koncu a gréckou chorobou sa nebude môcť už nikto infikovať.
      Súčasne EÚ vyslala jasný signál: Sporiť sa oplatí. Malé Estónsko dostalo nedávno zelenú na vstup do eurózony. Jej 17. členom sa stane od 1. januára 2011. Pokladá sa za vzorného žiaka EÚ v tvrdej úspornej politike. Na rozdiel od neho Maďarsko v každej oblasti postupuje proti svojim výhodám. Vstup do eurozóny, ktorý sa mohol uskutočniť v roku 2014 alebo 2015, prestal byť pre túto krajinu prioritou.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies