Maďarsko chce údajne odkúpiť podiel Hochtiefu v budapeštianskom letisku

NETKY.SK • 10 Jún 2011, 09:57 • 2 min
Maďarsko chce údajne odkúpiť podiel Hochtiefu v budapeštianskom letisku

Maďarsko chce údajne odkúpiť podiel Hochtiefu v budapeštianskom letisku

slovakia

left justify in out

img

Maďarsko by mohlo odkúpiť podiel v budapeštianskom medzinárodnom letisku, ktorý prešiel do súkromných rúk pred necelými šiestimi rokmi, keď ho predala predchádzajúca vláda za 464,5 miliardy forintov (1,75 miliardy eur). Uviedol to dnes týždenník Heti Válasz bez uvedenia zdrojov.
      Predchádzajúca vláda predala 75-% podiel v prevádzkovateľovi letiska britskému operátorovi letísk BAA v decembri 2005. Odvtedy letisko niekoľkokrát zmenilo majiteľa a dnes v ňom 37,3-% podiel vlastní nemecký stavebný koncern Hochtief. Podľa týždenníka by sa kúpa mohla uskutočniť po tom, ako španielska spoločnosť ACS, ktorá má podľa Heti Válasz priateľské vzťahy s maďarskou vládou, zvýši podiel v Hochtiefe nad 50 %. To by sa malo udiať do júla. ACS na to oznámila, že o takomto pláne nič nevie.
      ACS začala zvyšovať svoj podiel v Hochtiefe v septembri minulého roka a v súčasnosti vlastní v nemeckej spoločnosti viac než 43 %. Samotný Hochtief v týchto dňoch ponúkol podiely, ktoré má v letiskách, na predaj, keďže sa snaží zbaviť vedľajších aktív. Od predaja menšinových podielov celkovo v šiestich letiskách, okrem iných aj v Sydney a Aténach, si sľubuje získať 1,6 miliardy eur. Prvé ponuky očakáva v júni.
      Spätné odkúpenie podielu letiska v Budapešti by Maďarsku, ktoré vlastní 25 % plus jednu akciu, zabezpečilo väčšinový podiel. Týždenník neuviedol, akým spôsobom by maďarská vláda mohla akvizíciu financovať.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies