Maďarská vláda sa údajne chystá zaviesť daň pre banky

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:17 • 2 min
Maďarská vláda sa údajne chystá zaviesť daň pre banky

Maďarská vláda sa údajne chystá zaviesť daň pre banky

slovakia

left justify in out

Maďarská vláda zavedie špeciálnu daň pre banky vo výške 0,4 alebo 0,5 % z ich celkovej bilancie na konci roka 2009. Uviedol to dnes spravodajský portál index.hu s odvolaním sa na viaceré, bližšie nešpecifikované zdroje.
      Podľa vlády je zavedenie tejto dane jedinou možnosť ako získať 200 miliárd HUF (704,77 milióna eur) potrebných na zníženie rozpočtového schodku. Maďarsko musí totiž zredukovať deficit verejných financií v tomto roku na 3,8 % hrubého domáceho produktu. Je to totiž jedna z podmienok úveru, ktorý krajine v roku 2008 poskytli Medzinárodný menový fond a Európska únia.
      Nemenovaný predstaviteľ maďarskej administratívy agentúre Reuters povedal, že konečné rozhodnutie o zavedení bankovej dane nepadne skôr, ako v druhej polovici budúceho týždňa, teda začiatkom júla. Každú informáciu, ktorá sa objaví v médiách pred týmto termínom, je preto nutné považovať za špekuláciu.
      Podľa maďarského úradu pre dohľad nad finančným trhom PSZÁF celková bilancia maďarského bankového sektora dosiahla v 1. štvrťroku tohto roka 28,3 bilióna HUF. Pri dani vo výške 0,4 % by tak do rozpočtu pritieklo 113 miliárd HUF.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona