MAAE zaslala do Sierry Leone zariadenia na rýchlu detekciu vírusu Ebola

NETKY.SK • 10 November 2014, 15:00 • 2 min
MAAE zaslala do Sierry Leone zariadenia na rýchlu detekciu vírusu Ebola

VIEDEŇ - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dodáva do západoafrickej Sierry Leone špeciálne zariadenie určené na rýchle diagnostikovanie smrtiaceho vírusu Ebola. MAAE informovala, že je v kontakte aj s ďalšími štátmi ebolou zasiahnutého regiónu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení MAAE konštatuje, že poskytnutie špecializovanej nukleárnej technológie by mohlo byť "malým, ale efektívnym príspevkom" k boju s epidémiou, ktorá si vyžiadala už 4950 ľudských životov, a to najmä v Sierre Leone, Libérii a Guinei.

 

MAAE uviedla, že ide o diagnostickú metódu odvodenú od polymerázovej reťazovej reakcie v reálnom čase (RT PCR), ktorá umožňuje detekovať vírus Ebola na základe prítomnosti fluorescenčných markerov v priebehu niekoľkých hodín. V pôvodnej metóde sa využívali rádioizotopové markery. 

 

Inou metódou na detekciu vírusu Ebola je kultivácia na bunkových kultúrach, čo trvá niekoľko dní.

 

Hovorca MAAE Alexander Nitzsche uviedol, že dodávka zariadenia určeného pre Sierru Leone bola expedovaná v nedeľu. MAAE je podľa jeho slov v kontakte aj s Libériou, Nigériou, Pobrežím Slonoviny a Guineou, aby posúdila ich špecifické potreby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies