MAAE: Po zrušení dohody s USA je návšteva KĽDR nepravdepodobná

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 07:18 • 2 min
MAAE: Po zrušení dohody s USA je návšteva KĽDR nepravdepodobná

MAAE Po zrušení dohody s USA je návšteva KĽDR nepravdepodobná - Politika Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dnes oznámila, že návšteva inšpektorov v Severnej Kórei je nepravdepodobná po tom, čo Pchjongjang vyhlásil, že už nie je viazaný doho

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dnes oznámila, že návšteva inšpektorov v Severnej Kórei je nepravdepodobná po tom, čo Pchjongjang vyhlásil, že už nie je viazaný dohodou s USA o moratóriu na raketové a jadrové testy.
      MAAE v marci začala s KĽDR rozhovory o prípadnej návšteve, začiatkom apríla ale uviedla, že potrebuje viac informácií pred prijatím pozvania Pchjongjangu - tri roky po tom, čo Severná Kórea inšpektorov agentúry OSN vyhostila.
      "Vzhľadom na toto oznámenie považujeme za nepravdepodobné, že agentúra v reakcii na pozvanie vyšle delegáciu do KĽDR," povedala hovorkyňa MAAE Gill Tudorová.
      Severná Kórea predtým oznámila, že sa už necíti viazaná dohodou s USA zo začiatku roka, na základe ktorej sa mala zdržať obohacovania uránu a jadrových skúšok výmenou za americkú potravinovú pomoc.
      Spojené štáty potravinovú pomoc zrušili po tom, čo sa KĽDR minulý týždeň neúspešne pokúsila vypustiť raketu so satelitom. Západné mocnosti vyjadrili obavy, že išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona