MAAE formálne ukončí vyšetrovanie iránskeho jadrového programu

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:56 • 2 min
MAAE formálne ukončí vyšetrovanie iránskeho jadrového programu

VIEDEŇ - V rakúskej metropole sa dnes zišli diplomati so zámerom formálne ukončiť medzinárodné skúmanie iránskeho programu vývoja jadrových zbraní. Týmto krokom sa má vydláždiť cesta k realizácii komplexnej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa niektorých diplomatov sa očakáva, že Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) pozostávajúca z predstaviteľov 35 štátov formálne vezme na vedomie záverečnú správu agentúry, na základe ktorej bolo dokázané, že Irán v minulosti viedol rozličné výskumné programy zamerané na zostrojenie atómovej zbrane.


Vyšetrovanie zo strany MAAE stálo v centre dlhodobých sporov ohľadom iránskeho jadrového programu, pričom dávnejšie zistenia MAAE boli základom pre stále prísnejšie sankcie uvalené na Teherán Spojenými štátmi, OSN a EÚ.


Irán v júli uzatvoril ďalekosiahlu dohodu s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA, ktorá Teheránu ukladá obmedzenie civilného jadrového programu a prijatie zahraničných inšpekcií. Výmenou za to budú postupne stiahnuté sankcie vrátane embarga na iránsky ropný priemysel. Dohoda má vstúpiť do platnosti začiatkom nasledujúceho roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies