MAAE: Dvojdňové rozhovory s Iránom nás sklamali

NETKY.SK • 22 Február 2012, 07:55 • 2 min
MAAE: Dvojdňové rozhovory s Iránom nás sklamali

MAAE Dvojdňové rozhovory s Iránom nás sklamali - Politika Irán neumožnil jadrovým inšpektorom navštíviť podozrivé kľúčové zariadenie a nesúhlasil ani s plánom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby vyšetrila údajné iránske aktivity zameran

slovakia

left justify in out

img

Irán neumožnil jadrovým inšpektorom navštíviť podozrivé kľúčové zariadenie a nesúhlasil ani s plánom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby vyšetrila údajné iránske aktivity zamerané na výrobu jadrových zbraní. Informovala o tom dnes MAAE, ktorá sídli v rakúskej Viedni. Zároveň vyjadrila sklamanie nad nedostatočným pokrokom počas dvojdňových rozhovorov v Teheráne, ktoré sa týkali sporného iránskeho jadrového programu.
      Oznámenie prišlo niekoľko hodín pred očakávaným návratom skupiny vysokopostavených inšpektorov MAAE z Teheránu do Viedne, ktorí absolvovali svoje druhé, neúspešné kolo rokovaní s iránskymi jadrovými predstaviteľmi. Išlo už o druhú takúto návštevu za necelý mesiac a skupina inšpektorov MAAE chcela dosiahnuť, aby iránski predstavitelia začali reagovať na narastajúce obavy medzinárodného spoločenstva, že Irán sa snaží vyvinúť jadrové zbrane.
      "Je pre nás sklamaním, že Irán počas prvého aj druhého stretnutia neuznal našu žiadosť navštíviť vojenské zariadenie Parčin," uviedol generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano. "Navodili sme konštruktívnu atmosféru, ale dohoda nebola dosiahnutá," dodal.
      MAAE, agentúra OSN, dostala tajné informácie, že v iránskom vojenskom komplexe Parčin bola simulovaná implózia jadrovej bojovej hlavice.
      Neúspech dvojdňových rozhovorov v Teheráne zrejme ešte zvýši silnejúce napätie medzi islamskou republikou a západnými veľmocami, ktoré v posledných mesiacoch vystupňovali sankcie voči tomuto veľkému producentovi ropy.
      Irán odmieta obvinenia, že jeho jadrový program je utajovanou snahou vyvinúť nukleárne zbrane, a tvrdí, že sa iba snaží vyrobiť elektrinu.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona