Má vzniknúť Centrum nezávislej kultúry pre všetkých, čo chcú tvoriť

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:47 • 2 min
Má vzniknúť Centrum nezávislej kultúry pre všetkých, čo chcú tvoriť

Má vzniknúť Centrum nezávislej kultúry pre všetkých, čo chcú tvoriť

slovakia

left justify in out

V záhrade Benického domu v Banskej Bystrici má vzniknúť priestor pre tvorivých ľudí, ktorí inak nemajú podmienky na tvorbu – Záhrada – Centrum nezávislej kultúry.
      "Tie kultúrne inštitúcie, ktoré tu existujú, tak vlastne majú pevnú dramaturgiu, a tým vlastne sa nevytvára priestor na to, aby mohol niekto zvonka prísť a tvoriť v tých priestoroch," objasnila myšlienku centra na dnešnej tlačovej konferencii Eva Ogurčáková, umelecká šéfka Divadla z Pasáže. Ako dodal budúci riaditeľ centra Milan Slama, "je to priestor v podstate pre všetkých umelcov, pre všetkých obyvateľov Bystrice". Centrum vybudujú Divadlo z Pasáže, Divadlo Ivana Palúcha a tanečník Jaro Viňarský.
      Podľa Ogurčákovej chcú financie naň získať najmä z eurofondov, oslovujú tiež množstvo sponzorov. Pomôcť však môže ktokoľvek, "my niekedy potrebujeme fúru tehál, potrebujeme nejakú farbu, potrebujeme náradie," dodala Ogurčáková. Momentálny odhad architekta, koľko by mohli priestory stáť, je podľa nej 50.000 eur.
      Priestor na centrum dostali do dlhodobého prenájmu. Centrum bude tvoriť záhrada, ktorá prejde revitalizáciou, tú plánujú financovať prostredníctvom prostriedkov získaných z Centra filantropie v rámci ich grantového programu. V záhrade bude umiestnené stále javisko, ktoré bude slúžiť na koncerty a exteriérové predstavenia. Okrem javiska sa vytvorí záhradný amfiteáter s lavičkami a videoprojekciou.
      V budove centra má byť divadlo s divadelným štúdiom. To bude slúžiť počas celého roka ako domovská scéna Divadla z Pasáže a Divadla Ivana Palúcha. Priestor, ktorý Divadlo z Pasáže teraz má, totiž využíva na vzdelávanie a pre kancelárie, takto získa aj javisko.
      Centrum by ďalej malo poskytnúť možnosť na to, aby sa tu stretávali viaceré generácie, preto aj výber hudobných produkcií má byť zameraný na všetky generácie žijúce v meste. V centre vznikne aj galéria a divadelná kaviareň.
      Myšlienka na vytvorenie centra vznikla po tom, ako Divadlo Ivana Palúcha stratilo svoje priestory, keďže budova, v ktorej sídli, zmenila majiteľa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies