Má deväť rokov, je vymyslená, a predsa bola obvinená z rasizmu

NETKY.SK • 28 Január 2020, 07:03 • 2 min
Má deväť rokov, je vymyslená, a predsa bola obvinená z rasizmu

Známa je hádam každému, obľúbená je najmä v pamäti dieťaťa, ale ani dospelý jedinec ňou nepohrdne, naopak s nostalgiou sa k nej v spomienkach vracia.

slovakia

left justify in out

Vzbudzuje pozornosť čudným menom, ešte čudnejším zjavom, ale najväčšou prednosťou (pre istých zarputilcov možno nedostatkom), sú šibalstvá, ktorých sa veru navystrájala až-až.


Aj taká je Pippilotta Provízia Žalúzia Mellisa Efraimová Dlhá pančuchá - pre uľahčenie výslovnosti ju stačí volať jednoducho Pippi dlhá pančucha.


Pippi je výplodom fantázie švédskej spisovateľky Astrid Lindgrenovej, ktorá ju pôvodne tvorila pre radosť dcéry. Azda ani ona sama neverila, ani jej len nenapadlo, že to vymyslené a vrtošivé dievčisko prežije generáciu za generáciou a že bude všeobecne považované za nesmrteľnú hrdinku.

 

img

Astrid Lindgrenová


Áno, aj fiktívna postava sa dá obviniť zo šírenia rasizmu (alebo minimálne z jeho propagovania), avšak slečna Efraimová nič také v obsahu neponúka. Priučiť by sa od nej mal každý, pretože zoznam jej kvalít by sa celučičký nevymenoval ani do večera.

 

Ona si už poradí
Pippi je obyvateľkou vily Vilôčky a býva v nej celkom sama. Nie je to jej vina, veď mamička je v nebi a premenila sa na anjela a otecko je kdesi na ostrove kráľom a raz sa po ňu vráti, aby mohla byť princeznou.


Nedá sa vonkoncom povedať, že by bola bezradná. Už len spôsob jej oblečenia a vystupovania svedčí o tom, že sa vie popasovať naozaj s čímkoľvek. Z hlavy jej vytŕčajú dohora dva ryšavé vrkôčiky, zo širokých úst vykúkajú biele zuby, pančuchy má každú inej farby a topánky o dve čísla väčšie. Ak by mal niekto tú drzosť opýtať sa jej, prečo nosí také veličizné topánky, logicky by vyhlásila, že je to preto, aby mohla hýbať prstami.


Na pleci jej posedáva opičiak pán Nilsson a na terase zasa spokojne prežíva kôň.


Ak má Pippi náladu dať si olovrant na terase, koňa zdvihne do výšky a na okamih ho presunie do kuchyne. Je to totiž siláčka, ktorú by neprekonal ani ten najudatnejší policajt na šírom svete.

 

img

 

Dokáže možné i nemožné
Kto by si myslel, že je Pippi v opustenej vile Vilôčke nedisciplinovaná, veľmi by sa mýlil. Ona totiž vie, čo sa patrí. Keď nadíde čas spánku, najskôr si pekne pripomenie, že by sa mala čo najskôr uložiť pod prikrývku. Ak samu seba neposlúchne, nasleduje tvrdšie varovanie, a ak aj tomu vzdoruje, dá si trest.


Pippi je zábavná a vymýšľa si, ale dokáže si klamstvo aj priznať. Tvrdila napríklad, že v Kongu klamú všetci od siedmej rána do západu slnka, alebo že v Zadnej Indii sa chodí výhradne po rukách.


Je priateľská, a preto si ihneď získa sympatie malých susedov Tomiho a Anniky. Je svojská, nebojí sa inakosti, a predsa sa vie aj ovládnuť. Má úctu k zvieratám, jej srdce potešuje, ak niekomu pomôže a čo je dôležité, nikoho neodsudzuje. Samotná autorka sa hlásila k boju za práva menšín, a preto je akékoľvek obvinenie viac ako vylúčené.


Ak by sa v každej duši objavilo aspoň kúsok Pippi, svet by bol farebnejší. Dokonca ešte viac ako jej pančuchy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona