Má 75 rokov a rozhodla sa, že precestuje Francúzsko

NETKY.SK • 19 Jún 2020, 06:56 • 2 min
Má 75 rokov a rozhodla sa, že precestuje Francúzsko

„Nech sa prepadnem, ak to tak ľahko vzdám. Mám sedemdesiatpäť a viem niečo o tom, ako svetu vracať rany."

slovakia

left justify in out

Vek je len číslo
Definícia, že na veku vlastne nezáleží a je len odrazom toho, čo sa píše v úradných listinách, pričom rozumová úroveň môže byť úplne iná, síce platí, ale iba s istým obmedzením. Nie je to možné vzťahovať na dieťa, pretože ak ono nie je detské a má sklon správať sa priveľmi dospelo, zaváňa to problémom či nadmernou záťažou na jeho psychiku. Čím je však človek starší, tým väčšmi má právo mladnúť. Spôsobuje to, že 70-ročný muž má odolnosť tínedžera a že aj v starobe nie je neskoro vychutnávať si život. Pozor, duchovné mladnutie musí byť záležitosť psychická, teda taká, ktorá nedovolí poddávať sa a nehádže sa flinta do žita.


To je aj prípad Evie, babičky, ktorá má 75 rokov, ale rozhodne nič nebalí. Je to jej odkaz v knihe Ešte to nebalím, ktorú napísala Judy Leigh. A verte, jej čítanie je skutočné dobrodružstvo.

 

Vdova
Evie sa v starobe ocitla sama. Manžel, ktorého si, mimochodom, viac vážila ako ho ľúbila, zomrel, a aby sa vyhla úplnej izolácii, presťahovala sa do sídla pre seniorov. Inštitúcia je to príjemná, personál sa nespráva nevrlo a ani jedlo nie je tak celkom na zahodenie. Ale tá jednotvárnosť! Každý deň totožný program, rovnaké záľuby, ešte aj ten istý žart, na ktorom sa ani pri najlepšej vôli nedá zasmiať. K dispozícii má televíziu, pri posteli je uložená kniha a to dosť gýčová. Ako keby ona mala slabosť pre nezmyselnú romantiku, to už ju rovno mohli mučiť. Evie si čas kráti tak, že si občas zanadáva len tak, aby zábava nestála.

 

Nápad
Potom však dostáva nápad. Niekto, kto srší zodpovednosťou, by ho nazval šialeným, ba možno by jej čin označil za pominutie zmyslov. Evie sa potichučky pobalí a sídlo opúšťa. Kam pôjde? To zo začiatku nevie, je si istá, že nech to bude kamkoľvek, aspoň to musí vyskúšať. Nikdy nemala možnosť snívať, a už vôbec nie realizovať to, po čom túžila. Kým spoznáva človečinu i krásu miest, všeličo si navymýšľa. Ak nechce prezradiť skutočné meno, tvári sa, že je spisovateľka a volá sa Agáta. Keď jej do hlavy stúpne alkohol, povie, že je matka známeho speváka Bona.

 

Je jej v pätách
Keď sa jej náhle zmiznutie rozchýri a dozvie sa o ňom aj jej syn, okamžite sa ju vyberie hľadať s cieľom priviesť ju k rozumu. Sprevádza ho jeho manželka, s ktorou vzťah nielenže ochladol, on priam zľadovatel. Na ceste, ktorá je dlhá, má niekoľko zákrut, prekvapení a zamotaných nití, je čas pozrieť sa pravde do očí a položiť si otázku, či cena, pre ktorú bojuje, má zmysel.

 

Šťastie
Príbehom sa nesie myšlienka o šťastí. Evie v neho totiž verí, vraj jej ho prináša číslo štyri a ešte kadečo iné. Ak by ale nebola štvorka, na čo by sa dalo spoľahnúť - aj na to si Evie zodpovie. Je to príbeh o prítomnosti, o tom, aký je v nej skrytý dar, len ho stačí rozbaliť. Je to zábavné, dojemné, je to ako život. Na každej strane číha iná chuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies