M. Zeman vymenuje nového guvernéra ČNB, favoritom je J. Rusnok

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 17:22 • 2 min
M. Zeman vymenuje nového guvernéra ČNB, favoritom je J. Rusnok

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenuje nového guvernéra Českej národnej banky (ČNB) 25. mája. Povedal to hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. Mandát súčasného guvernéra Miroslava Singera vyprší v júli.

slovakia

left justify in out

Ku konkrétnym menám sa Ovčáček nevyjadril, Zeman ale už skôr naznačil, že za najvhodnejšieho kandidáta považuje Jiřího Rusnoka. Toho menoval do bankovej rady ČNB v marci 2014. Svoju dôveru voči Rusnokovi dal Zeman najavo už v lete 2013, keď ho menoval za premiéra prechodnej úradníckej vlády, ktorá nahradila Nečasov kabinet v demisii.

 

Zeman je kritikom intervencií ČNB proti korune od ich spustenia v novembri 2013. Minulý rok pri návšteve Plzne povedal, že pri menovaní nových členov bankovej rady vyberie ľudí, čo "napravia nesprávny krok ČNB," ktorý znehodnotil úspory o 6 až 10 %.

 

Rusnok pritom v apríli tohto roku povedal, že si vie predstaviť aj ďalšie predĺženie intervencií za polovicu roku 2017. "Ak si to situácia a záujem českej ekonomiky budú vyžadovať," dodal Rusnok v rozhovore pre Hospodářské noviny.

 

V júli sa končí aj mandát člena bankovej rady Kamila Janáčka. Otázkou tak zostáva, koho prezident menuje namiesto Rusnoka a Janáčka ako členov bankovej rady. Podľa analytikov sa Zeman bude snažiť presadiť napríklad Martina Fassmanna, Jaroslava Ungermana, Aleša Michla či expremiéra Jana Fischera.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies