M. VAŠUT: Pečať kontroverzného sochára Messerschmidta mi nevadí

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:09 • 2 min
M. VAŠUT: Pečať kontroverzného sochára Messerschmidta mi nevadí

M. VAŠUT: Pečať kontroverzného sochára Messerschmidta mi nevadí

slovakia

left justify in out

img

Do slovenských kín prichádza hraný dokument Čas grimás režiséra Petra Dimitrova o kontroverznom sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi. V hlavnej úlohe prvého slovenského filmu tohto roka sa predstaví český herec Marek Vašut, ktorý sa s dielom excentrického umelca po prvý raz stretol ešte ako študent.
"Odliatky jeho hláv som videl pri návšteve zámku v Ledniciach, už vtedy ma to fascinovalo, myslel som si, že je to súčasný sochár, zrazu som sa dozvedel, že je to z polovice 18. storočia," povedal pre TASR Vašut, ktorý je známy tým, že sa vo výtvarnom umení spoľahlivo orientuje.
" Neoklasicizmus stvárňoval ľudí zásadne v klasickom estetickom kánone, vážne sa tváriacich alebo s ľahkým úsmevom. Messerschmidtove busty sa smejú, vyplazujú jazyky, krútia, robia grimasy," komentoval herec dielo sochára, ktorý predstihol svoju dobu. "Jeho busty sú remeselne dokonale zvládnuté, na svoju dobu to bolo niečo absolútne nevídaného."
Súčasťou filmového rozprávania príbehu sú Messerschmidtove plastiky aj tzv. charakterové hlavy, ktoré sú dnes zlatým fondom európskej kultúry. Práve tie tvoril sochár na sklonku života v Prešporku. Film sa sústreďuje na posledné obdobie Messerschmidtovho života, ktorý zomrel ako 47- ročný.
Režisér Dimitrov ponúkol Vašutovi úlohu výnimočného sochára, ktorý pravdepodobne trpel ľahkou formou schizofrénie a odporom voči autoritám, v roku 2008. Herec mal vtedy 48 rokov. S Messerschmidtom ho však neviaže len veková príbuznosť, ale aj pravdepodobná vizuálna podobnosť. "Keby som nebol skeptický racionalista, mohol by som si povedať, že pri tých magických obradoch on vyvolával duchov, tak si povedal, že až príde čas, prevtelí sa do jedného Čecha," prezradil s úsmevom Vašut, ktorému zrejme edukatívny historický hraný dokument prisúdi na dlhšie obdobie označenie Messerschmidt. "Pečať Messerschmidta mi nevadí, tá je dobrá."
Čas grimás prináša príbeh umelca F. X. Messerschmidta, ktorý žil v rokoch 1736 až 1783. Hovorí o živote a diele záhadného Majstra, ktorého tvorba irituje, fascinuje a zároveň necháva stále otvorené vzrušujúce otázky o zmysle, motívoch a nevysvetliteľnom mystériu tvorivého procesu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies