M.Šefčovič: Štáty EÚ musia vnímať energiu ako niečo, čo sa dá spravovať spoločne

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 13:28 • 2 min
M.Šefčovič: Štáty EÚ musia vnímať energiu ako niečo, čo sa dá spravovať spoločne

BRUSEL - Európania musia začať vnímať energiu ako niečo, čo možno spravovať spoločne.

slovakia

left justify in out

Uviedol v súvislosti s konceptom Energetickej únie slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý je vo funkcii podpredsedu Európskej komisie (EK) priamo zodpovedný za realizáciu tejto stratégie.

Šefčovič upozornil, že Energetická únia je veľmi ústretový koncept voči občanom EÚ, ale aj voči podnikom a podnikateľom. Hlavnou snahou je zaistiť do budúcnosti bezpečné dodávky energie, aby ľudia aj podniky nemuseli byť každé leto nervózni a pýtať sa, či bude možné v zime domácnosti riadne vykurovať a či podniky nezavrú svoju činnosť kvôli deficitu energie. Ako to bolo v januári 2009, keď rusko-ukrajinský spor o plyn zaskočil Európanov.

 

"Verím tiež, že sa nám podarí vytvoriť dostatočný konkurenčný tlak na jednotnom európskom trhu tak, aby sme postupne znižovali ceny energií, ktoré sú veľkým problémom pre domácnosti a pre podnikateľov," zhodnotil Šefčovič.

 

Podľa jeho slov si členské štáty EÚ musia zvyknúť vnímať energiu ako niečo, čo sa dá a musí riadiť spoločne. Treba tak prekonať súčasný systém, keď každá krajina hľadá energetické riešenia len v rámci svojich hraníc.

 

"Pri súčasných technológiách a objeme energií z obnoviteľných zdrojov je to takmer nemožné. Musíme hľadať riešenia na regionálnej a európskej báze, ktoré nám umožnia viac šetriť a pohybovať sa na globálnej scéne ako hráč, ktorý je najväčším importérom energií na svete," zdôraznil slovenský eurokomisár.

 

Aby Európania k tomuto stavu dospeli, bude podľa neho potrebné odstrániť veľa zo súčasných administratívnych bariér. Šefčovič pripomenul, že každá z 28 členských krajín má svojho národného regulátora a systémových operátorov, krajiny používajú rôzne metodológie a kódy na obchodovanie s energiami. To všetko bude treba pri budovaní jednotného trhu s energiami prekonať.

 

Aby však energia mohla voľne plynúť naprieč kontinentom, je nevyhnutné vybudovať nové energetické prepojenia. Šefčovič v tejto súvislosti spomenul príklad Slovenska, ktorému sa podarilo prepojiť sa cez plynovod s Maďarskom a chce rovnaké riešenie aj s Poľskom. Okrem toho sa spojazdnil aj ropovod Adria, a to všetko podľa neho Slovákom pomáha vyberať dodávateľov energií aj ceny za energie.

 

Podobný scenár vládne aj na trhu s elektrickou energiou, kde je citeľná potreba dôraznejšej konektivity na susedné štáty. Slovensko, ako pripomenul Šefčovič, je na tom v tejto oblasti ešte celkom dobre, lebo viaceré členské štáty únie sú veľmi slabo elektricky poprepájané so susedmi a zvyškom Európy a vytvárajú takzvané energetické ostrovy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies