M. Richter z Malinovej krášli vianočný stromček storočnými ozdobami

NETKY.SK • 20 December 2010, 13:10 • 2 min
M. Richter z Malinovej krášli vianočný stromček storočnými ozdobami

M. Richter z Malinovej krášli vianočný stromček storočnými ozdobami

slovakia

left justify in out

Pôvodnými, možno i viac ako storočnými ozdobami, každoročne krášlia vianočný stromček v rodine Marka Richtera v hornonitrianskej dedinke Malinová.
Je to pamiatka na ich susedu Johanu Krebesovú, ktorá pred 26 rokmi zomrela vo veku takmer 90 rokov. Do Malinovej sa prisťahovala z Nemecka. Malinová totiž bola pred vojnou čisto nemecká obec a mala názov Cach. Johana bola vdovou a v Cachu si našla nového životného partnera. Priniesla si so sebou okrem iného aj spomínané vianočné ozdoby. Sú pomerne malé, asi dvoj- až trojcentimetrové postriebrené šišky a zvončeky z fúkaného skla. Údajne ich mala ešte od svojej matky. Marekova mama starkú Krebesovú doopatrovala, takže Marek k nej často ako chlapec chodieval na návštevu. Počas Vianoc ozdoby obdivoval na malom vianočnom stromčeku v jej kuchyni. Vždy pútali jeho pozornosť, pretože sa pekne ligotali. Vtedy tiež zistil, že susedin stromček nie je živý, ale umelý. Bol to podľa neho prvý umelý stromček v dedine.
Starká Krebesová ku koncu svojho života ozdoby darovala Marekovi. Uložil si ich medzi svoje cennosti v malej škatuľke od cukríkov a pekne obalil vatou a obrúskami, aby sa nerozbili. Keď sa oženil a už sám mal zodpovednosť vyzdobiť vianočný stromček, spomenul si na staré ozdoby. Odvtedy vždy na Vianoce, tak trochu s pietou a spomienkou na starkú, im hľadá dôstojné miesto na stromčeku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona