M. POLIAČIK: Igor Matovič je magnetom na sporné situácie

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:24 • 2 min
M. POLIAČIK: Igor Matovič je magnetom na sporné situácie

M. POLIAČIK: Igor Matovič je magnetom na sporné situácie

slovakia

left justify in out

img

Nezávislý poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič je magnetom na sporné situácie. Týmito slovami reagoval poslanec SaS Martin Poliačik na pochybnosti, ktoré vznikli po piatkovej (29. 7.) výpovedi lídra Obyčajných ľudí na Generálnej prokuratúre (GP) SR. Matovič si musel výpoveď zopakovať potom, ako prokurátor Jozef Čentéš dal jej záznam omylom skartovať a nenechal kópiu ani v počítači.
      "Neviem posúdiť, či tam bol nejaký zámer, či tam došlo k technickému pochybeniu. Neviem vôbec posúdiť ani motivácie a dôvody toho, že sa stala takáto vec," komentoval situáciu Poliačik. Podľa jeho slov by sa ňou mala v súčasnosti zaoberať GP. Osobne situáciu vníma skôr ako technickú chybu a nevidí dôvod ju riešiť, ak sa neobjavia dôkazy, že išlo o zámer niečo zamlčať.
      Podľa predsedu OKS Petra Zajaca Čentéš, ktorého koalícia v júni zvolila za šéfa GP SR, mal odmietnuť vypočúvať Matoviča. "My sme presvedčení o tom, že zo strany námestníka generálneho prokurátora (Dobroslava Trnku, pozn. TASR) išlo o zlomyseľnosť voči pánovi Čentéšovi, pretože on vôbec nemal čo pána Matoviča vypočúvať. Mal to robiť špeciálny prokurátor," uviedol Zajac. Samotný incident so skartovaním označil ako "nešikovnosť".
      Čentéša sa v súvislosti s vypočúvaním zastal aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "To, že sa stala chyba a pán Čentéš nejakým nedopatrením tú výpoveď vymazal, to bolo napravené. To znamená, že druhýkrát bol vypočutý, a tým pádom pre nás ako pre politikov tým "zhasla fajka"," komentoval.
      Kritika, ktorá v súvislosti s týmto prípadom zaznieva z radov opozície, sa podľa neho dala očakávať. Pripomenul, že SNS i Smer-SD kritizovali Čentéša už aj v čase, keď parlament rozhodoval o kandidátoch na post generálneho prokurátora. "Samozrejme, hrá im to do karát a teraz sa chytajú slamky. A toto je jedna z tých slamiek," povedal.
      Podľa poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého za prípadom sa dá len ťažko hľadať nejaký zámer zničiť výpoveď Matoviča, ktorá by mohla nejakým spôsobom poškodiť vládnej koalícii. "Keďže práve pán Matovič tam išiel iniciatívne s tými svojimi tvrdeniami, tak keby ho aj skúšal niekto manipulovať alebo mu nejako meniť výpoveď, tak myslím, že on by sa prvý ozval," uviedol. Incident podľa neho viac než z politického hľadiska treba vnímať ako ilustráciu pomerov, ktoré v súčasnosti existujú na GP SR.
      Podpredseda KDH Pavol Abrhan túto udalosť považuje za uzavretú. Poukázal pritom, že jediní, ktorí sa zúčastnili na vypočúvaní, boli Matovič a Čentéš a obaja zhodne potvrdili, že sa výpoveď po skartovaní prvej verzie nezmenila. "Jediní, kto tvrdí, že je tam problém, sú tí, ktorí sa nezúčastnili. Buď už pán Trnka, alebo pán Pavol Paška (Smer-SD). A tí tam neboli vôbec zúčastnení," uzavrel.
      Líder obyčajných ľudí vypovedal na GP SR v súvislosti so svojimi mediálnymi vyjadreniami o korupcii v politických kruhoch. Počas výpovede mal údajne spomínať prípady, ktoré sa týkali koaličných i opozičných strán.


Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies