M. MINÁČ: Poznáme len 250 Wintonových detí, 400 ešte chýba

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:22 • 2 min
M. MINÁČ: Poznáme len 250 Wintonových detí, 400 ešte chýba

M. MINÁČ: Poznáme len 250 Wintonových detí, 400 ešte chýba

slovakia

left justify in out

img

V roku 2002 získal slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč prestížne ocenenie International Emmy Award za dokument o britskom občanovi, ktorý na začiatku druhej svetovej vojny previezol takmer 700 českých a slovenských detí z Prahy do Veľkej Británie a zachránil im tak život. Mináč príbeh Nicholasa Wintona z úspešného dokumentu Sila ľudskosti ďalej rozvinul v celovečernom dokumente s hranými rekonštrukciami.
      "Keď sme robili Silu ľudskosti, chceli sme zachytiť príbeh pre budúcnosti, ale ohromila nás reakcia mladých ľudí, že na základe tohto príbehu chcú robiť dobré skutky," uviedol v rozhovore pre TASR Mináč. Pre filmára bolo fungovanie wintonovského vírusu neuveriteľné. "Povedali sme si, že urobíme ešte jeden film, pretože vďaka predchádzajúcej práci sa našlo veľa nových Wintonových detí. Všetky ich nepoznáme, poznáme len 250 a ešte 400 nám chýba," priznal Mináč s tým, že ďalšie deti - členovia Nickyho rodiny - sa hlásia. "Alebo keď nie priamo ony, tak ich rodiny. Tým pádom sa objavujú fascinujúce príbehy. Chceli sme urobiť ešte jeden distribučný film hlavne pre mladých ľudí, aby ich to zaujímalo. Použili sme postupy, na ktoré sú zvyknutí v kine."
      Ako ďalej poznamenal filmár, tvorcovia snímky Nickyho rodina chceli pomôcť príbehu hlavne v takých scénach, kde neexistuje žiadny archívny materiál. "Preto sme zvolili hrané rekonštrukcie."

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies