M. MAMOJKA: Ľutujem budúceho generálneho prokurátora

NETKY.SK • 4 Február 2011, 08:03 • 2 min
M. MAMOJKA: Ľutujem budúceho generálneho prokurátora

M. MAMOJKA: Ľutujem budúceho generálneho prokurátora

slovakia

left justify in out

img

Poslanec Národnej rady SR Mojmír Mamojka (Smer-SD) už teraz ľutuje budúceho generálneho prokurátora, ktorý má byť zvolený vo verejnej voľbe. Myslí si totiž, že bude musieť vládnej koalícii slúžiť. V rozprave k novele rokovacieho poriadku, ktorá mení tajnú voľbu na verejnú, koalíciu zároveň upozornil, že vazali a sluhovia sa v minulosti často obrátili proti svojim pánom. "Ja som presvedčený, že to aj tu bude takto," doplnil.
      Mamojka odsúdil snahu vládneho štvorlístka odtajniť voľbu. Je presvedčený, že vládna koalícia týmto krokom znásilňuje všetky personálne voľby. Zmenu zároveň označil za pamflet. "Ústava hovorí o každých personálnych voľbách ako o priamych, rovných, všeobecných s tajným hlasovaním. Tajné hlasovanie je základným pilierom slobodnej súťaže politických síl," poučil parlamentných kolegov.
      Dodal, že nepovažuje členov vládnej koalície za diletantov, ktorí by tomu nerozumeli. "Vy to viete a o to drzejšie, arogantnejšie a trápnejšie sa to človeku počúva, keď klamete samých seba a tvrdíte opak," adresoval koalícii.
      Dôvody na odtajnenie voľby a na pripravované zmeny v zákone o prokuratúre označil za "absolútne nezmyselné, demagogické, neodborné a hlúpe". Odmieta tvrdenia, že treba zmeniť sovietsky či ruský model prokuratúry. Tvrdí, že taký na Slovensku nie je. "Je to hlúposť. Rusi ho prebrali od Francúzov," poznamenal.
      Rovnako odmieta odôvodňovať potrebu zmien niekoľkými medializovanými a spolitizovanými prípadmi, ktoré riešila generálna prokuratúra. Zdôraznil, že pre neho sú tieto rovnaké ako ďalších niekoľko tisíc, ktorými sa inštitúcia zaoberala. Zdôraznil, že ich bolo 850.000, a preto považuje za trápne, ak sa vytiahne pár medializovaných a nimi sa argumentuje.
      Mamojkovi sa tiež nepáči, keď sa hovorí o tom, že Slovensko ako právny štát nefunguje a že za to môže v podstate bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "V trestnom konaní je to reťaz polície, prokuratúry, súdov, znalcov, advokátov, všetkých zástupcov profesných komôr, ktorí do trestného konania zasahujú. Či za to môže jeden Trnka? Prosím vás, nebuďme smiešni," adresoval koaličným poslancom a zdôraznil, že Trnka je podľa neho právnická aj manažérska špička a preto ho aj v minulých neúspešných voľbách navrhoval.
      Pripravované zmeny ďalej označil aj za taký "derek do nosa morálke, politickej a parlamentnej kultúre a právnemu štátu", že on osobne si už väčší ani nevie predstaviť. Celú situáciu okolo voľby generálneho prokurátora a odtajnenia hlasovania považuje za cirkus vládnej koalície. "Je mi veľmi ľúto, že som v parlamente v tomto volebnom období," uviedol na adresu počínania koalície.
      "Pán kolega, neboli ste náhodou členom komunistickej strany za socializmu? Poviem prečo. Mali ste tu veľké reči o morálke. Bola tu organizácia, ktorá mučila a vraždila ľudí. Neviem si spomenúť, že by ste voči tejto organizácii takto vystúpili a takto ju pranierovali. Kde ste boli vtedy, prečo ste sa vtedy neozvali?" reagoval poslanec za SDKÚ-DS Štefan Kužma.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies