M. Mamojka: "Olympijská renta je opodstatnená, v princípe som za"

NETKY.SK • 6 Jún 2012, 07:08 • 2 min
M. Mamojka: "Olympijská renta je opodstatnená, v princípe som za"

M. Mamojka: "Olympijská renta je opodstatnená, v princípe som za"

slovakia

left justify in out

img

Doživotná renta pre slovenských olympijských medailistov je opodstatnená. Na margo iniciatívy opozičnej strany Most-Híd, ktorá na júnovú schôdzu parlamentu predložila návrh zákona o príspevku za zásluhy v športovej oblasti, to pre TASR uviedol predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Mojmír Mamojka (Smer-SD).
      "Ja som v princípe za. Títo športovci reprezentujú naše malé Slovensko a ak získajú medailu, veď vidíme, čo to robí pri hokejistoch. Je to teda opodstatnené. Mnohí z týchto športovcov stratia po skončení kariéry šancu na iné povolenie," upozornil Mamojka. Most-Híd predkladá návrh v dvoch alternatívach, pričom pri prvej majú získať nárok na rentu športovci dosiahnutím 35. roku života, pri druhom od 40. roku. "Osobne si myslím, že by to malo byť od 40 rokov," povedal Mamojka.
      Aj on si uvedomuje, že finančná situácia nie je ľahká, no podľa jeho slov sú oblasti, kde by sa tých pár tisíc mohlo uvoľniť. Či Mamojkov názor na návrh zákona zdieľajú aj ostatní poslanci Smeru-SD, povedať nevedel. "Ja som o tom s nimi nedebatoval, no športovci si to zaslúžia," dodal.
      Jeden z predkladateľov návrhu Arpád Érsek na utorňajšej tlačovej konferencii upozornil, že držitelia olympijských medailí nie sú na Slovensku docenení a mali by preto dostávať doživotnú olympijskú rentu. Érsek informoval, že držitelia olympijského zlata by mali v súčasnosti nárok na 786 eur mesačne, strieborní olympionici na 472 a bronzoví na 315 eur.
      Poslanec zdôraznil, že v športe robil 40 rokov a vie, ako to chodí. "Športovci nemajú na iné veci čas. Šikovnejší vyštudujú vysokú školu, no ich hendikep sa začína, keď skončia s aktívnym športom. Nemajú vo svojom odbore prax. To je jeden z dôvodov návrhu," vysvetlil. Opozičný poslanec uznáva, že finančná situácia SR nie je dobrá, no myslí si, že tých zhruba 480.000 eur ročne je zanedbateľná suma. "Je to asi 50 metrov diaľnice. Viem si predstaviť, že by sa na tejto čiastke mohol podieľať napríklad Tipos," podotkol.
      Na otázku, prečo by mal štát vyplácať peniaze športovcom, ktorí si tento životný smer zvolili dobrovoľne, Érsek odvetil, že sa snažíme dostať na športoviská čo najviac detí, aby boli zdravšie. "Nie každý bude majster sveta či olympionik, no niektorí tam zotrvajú bez toho, aby si uvedomili, že raz budú na olympiáde. O všetkom sa, samozrejme, rozhodujeme sami, musíme len umrieť, ostatné nemusíme. Olympionici sú vzormi pre x mladých ľudí, ktorých môžeme dotiahnuť k tomuto športu," dodal.
      Podľa návrhu zákona športovci, ktorí reprezentujú alebo v minulosti reprezentovali SR, by mali za získané medaily dostávať od januára 2013 doživotný mesačný finančný príspevok. Nárok na finančný príspevok má mať osoba, ktorá je štátnym občanom SR a dovŕšila vek 35 alebo 40 rokov (poslanci ponúkajú dve alternatívy, pozn. TASR). Mala by byť bezúhonná a mala by mať medailové ocenenie ako športový reprezentant Česko-slovenskej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo Slovenskej republiky na vybranom medzinárodnom športovom podujatí. Športovec zároveň nesmie byť opakovane sankcionovaný za porušenie zákazu užívania a držania dopingových látok. Ak športovec dosiahol viacero medailových ocenení rovnakého druhu, vzniká mu nárok len na jeden príspevok, a to v sume prislúchajúcej najvyššiemu medailovému oceneniu.
      Opoziční poslanci chcú odmeňovať športovcov za pódiové umiestnenia na podujatiach organizovaných Medzinárodným olympijským výborom, Medzinárodným paraolympijským výborom, Medzinárodnou šachovou federáciou a Medzinárodným výborom športu pre nepočujúcich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies