M. Lajčák: Summit EÚ má potvrdiť spoločnú víziu členov pre budúcnosť

NETKY.SK • 16 Október 2012, 20:08 • 2 min
M. Lajčák: Summit EÚ má potvrdiť spoločnú víziu členov pre budúcnosť

M. Lajčák Summit EÚ má potvrdiť spoločnú víziu členov pre budúcnosť - Politika Van Rompuyov dokument bude súčasťou diskusií lídrov EÚ na summite EÚ Bruseli (18.

slovakia

left justify in out

img

Van Rompuyov dokument bude súčasťou diskusií lídrov EÚ na summite EÚ Bruseli (18.-19.10), pričom podľa Lajčáka pôjde skôr o akési prvé kolo rozhovorov na túto tému.

 
Hlavnými bodmi dnešnej Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu boli témy, o ktorých budú rokovať aj predsedovia vlád a hlavy štátov na tohotýždňovom summite EÚ, uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.
 
Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že európski diplomati dnes prostredníctvom videokonferencie diskutovali s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom. Predmetom diskusií bola jeho predbežná správa, ktorú zverejnil v piatok minulý týždeň, ktorej cieľom je posilnenie politickej a ekonomickej integrácie v EÚ.

"Bola to dobrá príležitosť pre prezentáciu národných pozícií a zároveň príležitosť vypočuť si jeho očakávania od nás," uviedol Lajčák.

Van Rompuyov dokument bude súčasťou diskusií lídrov EÚ na summite EÚ Bruseli (18.-19.10), pričom podľa Lajčáka pôjde skôr o akési prvé kolo rozhovorov na túto tému, ktorých finalizácia sa očakáva až na decembrovom summite únie.

Nadchádzajúci summit, kde sa neočakávajú zásadné ekonomické rozhodnutia, bude podľa slovenského ministra zahraničných vecí skôr potvrdením skutočnosti, že členské štáty EÚ majú spoločnú víziu a zdieľajú spoločnú zodpovednosť o budúcnosť EÚ.

Dnešné luxemburské zasadnutie Rady EÚ podľa Lajčáka bolo podnetné aj z hľadiska diskusií o prijímaní legislatívnych opatrení na uplatňovanie politiky súdržnosti v novom finančnom období (2014-2020).

"Aj keď sme nehovorili o samotnom rozpočte, je nevyhnutné, aby sme mali potrebný rámec na jeho uplatňovanie po roku 2014," upozornil Lajčák.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies