M. LAJČÁK: SR je pripravené zostať v Afganistane dokedy bude potrebné

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 07:12 • 2 min
M. LAJČÁK: SR je pripravené zostať v Afganistane dokedy bude potrebné

M. LAJČÁK SR je pripravené zostať v Afganistane dokedy bude potrebné - Politika Slovensko zostane v Afganistane vojensky prítomné dovtedy, dokedy to bude potrebné.

slovakia

left justify in out

img

Slovensko zostane v Afganistane vojensky prítomné dovtedy, dokedy to bude potrebné. Po dnešnom prijatí u prezidenta SR Ivana Gašparoviča to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
      Afganistan bude jednou z kľúčových tém májového summitu NATO v Chicagu. Lajčák pripomenul, že ťažiskovou otázkou je, ako bude vyzerať krajina a situácia v nej po odchode zahraničných vojsk v roku 2014. V prípade operácie ISAF sa bude diskutovať o aktuálnom procese odovzdávania zodpovednosti za správu krajiny do rúk Afgancom, o transformácii angažovania NATO a charaktere jeho pôsobenia v Afganistane po roku 2014. Hlava štátu dodala, že Slovensko sa pridá k záverom, ktoré sa dohodnú na summite Aliancie. "Ako sme tam spolu išli, tak by sme mali aj odísť," reagoval na otázku, či je možnosť skoršieho stiahnutia slovenských vojsk ako v roku 2014. Ako poznamenal, v súčasnosti sa nedá na mnohé veci odpovedať, pretože nikto nevie, ako bude Afganistan vyzerať po tomto termíne.
      V tejto súvislosti dnes hovorili aj o oficiálnej rozvojovej pomoci a možnom zvýšení slovenského príspevku pre Kábul. Lajčák prezidentovi spomenul aj niektoré špekulatívne projekty v rámci rozvojovej pomoci, ktoré našiel po svojom predchodcovi. "Namiesto takýchto fantómových projektov prispejeme radšej ako spoľahlivý spojenec na naše aktivity a úsilie v Afganistane," poznamenal s tým, že sa smeruje k zvýšeniu vynaložených finančných prostriedkov.
      Ministerstvo zahraničných vecí pre tento rok schválilo z rozpočtu oficiálnej rozvojovej pomoci 6,5 milióna eur na 37 projektov. V troch prioritných krajinách, ktorými sú Keňa, Južný Sudán a Afganistan, začnú slovenské organizácie realizovať 12 nových projektov prevažne v oblasti zdravotníctva a vzdelávania.
      Nastávajúcim summitom Aliancie sa budú zaoberať aj najvyšší ústavní činitelia Vyšehradskej štvorky. Tí sa stretnú 5. až 6. mája vo Vysokých Tatrách. Maďarsko je síce momentálne bez prezidenta, avšak niekoľko dní pred summitom V4 by už mal byť známy. Pozvanie na Slovensko tak platí aj pre novú hlavu štátu Maďarska. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona