M. Lajčák pri schválených zmluvách za bývalého vedenia nevylučuje právne kroky

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 11:07 • 2 min
M. Lajčák pri schválených zmluvách za bývalého vedenia nevylučuje právne kroky

M. Lajčák pri schválených zmluvách za bývalého vedenia nevylučuje právne kroky - Politika Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nevylučuje v prípade schválených zmlúv za bývalého vedenia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) ďalšie právne k

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) nevylučuje v prípade schválených zmlúv za bývalého vedenia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) ďalšie právne kroky. Potvrdil to na dnešnej tlačovej konferencii.
      "Nevylučujem, že to bude nutné, ale vo viacerých prípadoch už nemôžeme nič urobiť," priblížil. Takou je podpísaná zmluva o poskytovaní poradenských služieb pre využívanie nehnuteľností, ktoré má SR v Moskve. Projekt predpokladal plnenie v dvoch fázach. V prvom rade išlo o znalecký posudok, finančnú analýzu a návrh na optimalizáciu riešenia za 48.000 eur. Druhá fáza za 950.000 eur nie je pre MZV záväzná. Týka sa realizácie predmetných odporúčaní. Podľa Lajčáka bije do očí práve dátum jej podpisu, a tým bol 2. apríl, teda predposledný deň fungovania bývalého vedenia. Lajčák zdôraznil, že na podpis neexistoval žiadny dôvod. Stalo sa tak napriek negatívnemu stanovisku slovenského veľvyslanectva v Moskve, ako aj legislatívneho odboru MZV. "Takéto správanie považujem za neetické a neslušné," podčiarkol Lajčák.
      Poukázal aj na problematiku dotačnej politiky rezortu. Jeho predchodca podpísal 16. marca projekty za 47.000 eur z celkového objemu 61.000 eur. Lajčák zdôraznil, že v daný termín bolo jasné, že plniť ich bude už nové vedenie.
      Pri oficiálnej rozvojovej pomoci MZV 9. marca schválilo 38 projektov v hodnote 6,5 milióna eur. V štyroch prípadoch sa ignorovali stanoviská slovenských veľvyslancov, ktorí sa jasne a jednoznačne vyslovili proti nim.
      Po nástupe nového ministra sa prehodnotili, keďže ešte neboli zakontrahované. "Potvrdili sme 23 projektov v celkovej výške 3,4 milióna eur a rušíme 15 v celkovej hodnote 3,1 milióna eur," priblížil Lajčák.
      Dôvodom zrušenia bola ich neefektívnosť, nadhodnotený rozpočet, vysoké mzdové náklady či nedostatočné skúsenosti žiadateľov o dotáciu, ako aj ich partnerov v prijímajúcej krajine. Minister poukázal na fakt, keď žiadateľ, ktorý sa venuje zdravotníckej starostlivosti, získal projekt v oblasti energetiky. Agentúra pre demokraciu zase chcela mapovať zdroje vodnej a solárnej energie. "Mali sme prípady, že projekty neboli potrebné, alebo boli irelevantné pre prijímajúcu krajinu, boli duplicitné k aktivitám iných donorov, alebo neboli udržateľné po skončení," pokračoval.
      Zostávajúcich 3,1 milióna eur zo zrušených zmlúv využije rezort v súlade s prioritami slovenskej rozvojovej pomoci. Zároveň sa vypíšu výzvy na predkladanie nových projektov. "Budeme strážiť, aby išli tam, kde vedia pomôcť a dostali ich také subjekty, ktoré majú v danej oblasti skúsenosti," deklaroval Lajčák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies