M. Lajčák: Nemáme radosť, že pakt OSN o migrácii zneužívajú populisti a xenofóbi

NETKY.SK • 19 November 2018, 13:52 • 2 min
M. Lajčák: Nemáme radosť, že pakt OSN o migrácii zneužívajú populisti a xenofóbi

BRUSEL - Nadchádzajúce predsedníctvo SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) - od 1. januára 2019 -, ako aj dianie okolo Globálneho paktu OSN o migrácii boli hlavnými témami pondelňajších rokovaní ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie spresnil, že s Mogheriniovou sa stretol pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci.

 

"Hlavná téma, o ktorej sme hovorili, bolo nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v OBSE a možnosť spolupráce medzi OBSE a Európskou úniou," spresnil Lajčák.

 

Pripomenul, že EÚ a OBSE v júni tohto roku uzavreli dohodu o užšej spolupráci a slovenské predsedníctvo bude prvé, ktoré sa bude konať po uzavretí tejto dohody.

 

"Je obojstranným záujmom ukázať, že takáto dohoda je v prospech oboch organizácií," dodal.

 

 

Podľa jeho slov chcú EÚ a OBSE spolupracovať predovšetkým pri projektoch, ktoré pomôžu zlepšiť život obyčajným ľuďom v oblastiach Európy, ktoré sú postihnuté konfliktmi, či už prebiehajúcimi, alebo zmrazenými.

 

"Dohodli sme sa, že sa budeme tejto téme venovať a spoločne ju rozpracujeme," zhodnotil situáciu Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že spolu s Mogheriniovou sa nevyhli ani téme Globálneho paktu OSN o migrácii. Zdôraznil, že táto téma v súčasnosti "dosť rezonuje" v európskom, ale aj v slovenskom priestore, a pripomenul, že EÚ hrala aktívnu úlohu pri dojednávaní tohto textu.

 

"Všetky naše pripomienky, teda aj Slovenska, aj tie zo strany EÚ, boli v texte dokumentu zohľadnené," uviedol Lajčák.

 

Cieľom 34-stranového dokumentu, ktorý bol v OSN prijatý v roku 2017, teda v čase, keď bol Lajčák predsedom Valného zhromaždenia OSN, je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.

 

Tento politický dokument však členské krajiny do ničoho nenúti a migračná politika ostáva suverénnym právom každého členského štátu OSN. Európska komisia minulý týždeň vyjadrila silnú podporu pre túto dohodu, ktorá by mala byť prijatá na decembrovej medzivládnej konferencii v Marrákeši.

 

Lajčák v tejto súvislosti upozornil, že Mogheriniová sa už v tomto duchu viackrát vyjadrila a na tejto pozícii trvá.

"Nemáme radosť z toho, že táto téma je zneužívaná populistami, xenofóbmi a nacionalistami, ktorí šíria bludy a nepravdy o tomto dokumente. Nejde im o nič iné len o to, aby si zvyšovali vlastnú popularitu, ale škodlivým spôsobom," zhrnul situáciu Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona