M. Lajčák navštívi Srbsko, pre politických predstaviteľov má odkazy z Bruselu

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 07:01 • 2 min
M. Lajčák navštívi Srbsko, pre politických predstaviteľov má odkazy z Bruselu

M. Lajčák navštívi Srbsko, pre politických predstaviteľov má odkazy z Bruselu - Politika Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák navštívi vo štvrtok 24.

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák navštívi vo štvrtok 24. mája Srbsko. Ide o cestu, pre ktorú sa rozhodol počas summitu NATO v Chicagu po výsledkoch víkendových prezidentských volieb. V nich zvíťazil opozičný líder pravicovo-populistiskej Srbskej pokrokovej strany (SNS) Tomislav Nikolič.
      Do Belehradu pocestuje i na základe poverenia šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej, keďže Lajčák srbských politických aktérov dobre pozná zo svojho predchádzajúceho pôsobenia. Rozhodujúcim cieľom návštevy je stretnutie s predstaviteľmi hlavných politických strán. "Mám pre nich nejaké odkazy od Ashtonovej aj José Manuela Barrosa (predseda Európskej komisie, poznm. TASR). Na informácie, ktoré sa tam dozviem, čakajú aj v Bruseli," priblížil Lajčák pre TASR.
      Výsledky volieb podľa neho nemožno označovať za prekvapivé, keďže preferencie oboch kandidátov ukazovali na tesný súboj. "Voliči rozhodli v slobodných a demokratických voľbách, a to treba rešpektovať. Teraz nie je dôležité ako bude vyzerať vláda, ale aký program a priority bude mať. To čo nás zaujíma je, aby srbská vláda a prezident pokračovali v proeurópskom kurze, lebo som presvedčený o tom, že to je najlepšia budúcnosť pre Srbsko a jeho občanov," podčiarkol šéf slovenskej diplomacie.
      V prvom kole volieb 6. mája zvíťazil doterajší prezident a predseda Demokratickej strany (DS) Boris Tadič pred Nikoličom s veľmi tesným náskokom. Obaja dostali približne 25 percent hlasov. Prognózy pred druhým kolom volieb pripisovali prozápadnému Tadičovi 58-percentnú podporu v porovnaní so 42 percentami pre Nikoliča, ktorý v súboji s Tadičom prehral v rokoch 2004 a 2008. Druhé kolo vyhral v nedeľu 20. mája Nikolič so ziskom 49,5 percenta hlasov, kým Tadiča podporilo 47,3 percenta voličov.
      Tadič bol favorizovaným kandidátom zo strany EÚ i USA. Mnoho vysokopostavených západných politikov mu otvorene vyjadrilo podporu. Tadiča a jeho DS vo veľkej miere podporujú aj všetky najvýznamnejšie domáce médiá.
      Nikoličova SNS bola víťazom aj parlamentných volieb, ktoré sa konali spolu s prvým kolom hlasovania o hlave štátu. Napriek tomu ostala v opozícii, pretože nenašla partnerov pre väčšinovú vládu. Na pokračovaní spolupráce sa dohodli strany doterajšej proeurópskej koalície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies