M. Huba sa dnes chystá pre čierne stavby na poslanecký prieskum

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 06:40 • 2 min
M. Huba sa dnes chystá pre čierne stavby na poslanecký prieskum

M. Huba sa dnes chystá pre čierne stavby na poslanecký prieskum - Politika Predseda parlamentného pôdohospodárskeho výboru Mikuláš Huba (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) sa dnes chystá na poslanecký prieskum.

slovakia

left justify in out

img

Predseda parlamentného pôdohospodárskeho výboru Mikuláš Huba (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) sa dnes chystá na poslanecký prieskum. Navštívi stavebný úrad v bratislavskom Starom Meste, kde sa bude zaujímať o čierne stavby a ich legalizáciu. Rozhodol sa tak po rokovaní s predstaviteľmi Iniciatívy Bratislava otvorene, ktoré sa konalo v utorok (24. 4.) v parlamente.
      Zástupcovia organizácie sa s Hubom rozprávali o problémoch s čiernymi stavbami a o potrebe zmien pamiatkového a stavebného zákona. Zámer ich novelizácie by radi videli aj v Programovom vyhlásení vlády SR, preto sa obrátili aj na príslušných ministrov. Zmeny zákonov by mohli urobiť aj poslanci Národnej rady SR. "U ministrov sme žiadali, aby sa zapracovanie zákonov dostalo do Programového vyhlásenia vlády, v parlamente, aby sa zákony novelizovali," povedal pre TASR Matej Vagač.
      Huba svojich partnerov na rokovaní upozornil, že ako opozičný poslanec má obmedzené možnosti pri presadzovaní zákonov a ich zmien. Môže však napríklad vykonať poslanecký prieskum. "Hneď prvý plánujem vykonať na staromestskom stavebnom úrade," uviedol pre TASR. Na prieskum sa chystá pre podľa neho dlhodobo neriešené kauzy v Bratislave. Ide napríklad o nelegálnu dostavbu podlažia na Beblavého ulici či Dodokovu vila pod Slavínom. "Chcem si preštudovať povolenia, ktoré vydali na legalizáciu čiernych stavieb a podobne," vysvetlil.
      Huba si mieni preveriť aj podozrenia, že na Skalnej ulici sa tiež nelegálne dostavali nejaké podlažia. Šéf pôdohospodárskeho výboru vie, že poslanecký prieskum čiernym stavbám nezabráni. "My ako poslanci nemáme takmer žiadne ingerencie voči samospráve, ale na druhej strane verím, že aj takýto prejavený záujem zo strany poslanca Národnej rady, takáto návšteva, prípadne ďalšie, odstrašia od vydávania takýchto dodatočných povolení," povedal.
      Problémy s čiernymi stavbami by podľa Hubu riešil napríklad zodpovednejší prístup ľudí v pamiatkových orgánoch a na stavebných úradoch. "Keby tam boli zásadovejší, kompetentnejší ľudia a správali by sa inak, tak aj za platného právneho stavu by realita musela vyzerať inak," myslí si šéf pôdohospodárskeho výboru. Zároveň dúfa, že riešenie čiernych stavieb sa objaví aj v Programovom vyhlásení vlády SR, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej schôdzi. Huba plánuje k dokumentu vystúpiť s vlastnými odporúčaniami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona