M. GLVÁČ: Na kúpu nových veľkých dopravných lietadiel nemáme peniaze

NETKY.SK • 10 Január 2013, 11:09 • 2 min
M. GLVÁČ: Na kúpu nových veľkých dopravných lietadiel nemáme peniaze

M. GLVÁČ Na kúpu nových veľkých dopravných lietadiel nemáme peniaze - Politika Slovenská republika v súčasnosti nemá potrebné finančné prostriedky na nákup nových veľkých dopravných lietadiel, akým je napríklad taliansky Spartan.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika v súčasnosti nemá potrebné finančné prostriedky na nákup nových veľkých dopravných lietadiel, akým je napríklad taliansky Spartan. "Som skeptický, že by sme vedeli kúpiť nové Spartany. Ale možno sa nám nejakými ekonomickými metódami podarí niečo urobiť," povedal pre TASR minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Spôsobilosť armády kúpiť veľké dopravné stroje je ohraničená hlavne nedostatkom peňazí. Rezort bude v tomto roku hospodáriť s čiastkou asi o 50 miliónov nižšou ako vlani. Slovenskí vojaci sa tak musia spoliehať pri odvoze do misie v Afganistane na dopravné lietadlá americkej armády. "Rokujeme, robíme akvizície v zahraničí, snažíme sa s partnermi z NATO hovoriť o tom, či nie sú nejaké staršie (dopravné lietadlá), ale na kúpu nových nemáme. Vidíte, ako vyzerá ekonomická situácia," povedal minister obrany.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek pritom otvorene hovorí, že by armáda takéto lietadlá potrebovala. "Bol som trochu znepokojený vyjadreniami pána ministra, že sa žiaden Spartan nakupovať nebude. My, ozbrojené sily, skutočne jednoznačne trváme na požiadavke kompletnej obmeny dopravného letectva," konštatoval tento týždeň Vojtek.

Slovensko už raz spomínané Spartany vysúťažilo, a to ešte v čase, keď rezortu obrany šéfoval Jaroslav Baška (Smer-SD). Zmluva sa však nakoniec z ekonomických dôvodov nepodpísala. O nákupe dvoch lietadiel tohto typu sa uvažovalo aj počas vlády Ivety Radičovej. Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) vtedy predpokladal, že by Slovensko mohlo za lietadlá zaplatiť asi 100 miliónov eur postupnými splátkami, pričom by ich využívali vojaci, ako aj ústavní činitelia. Na ich nákup sa podľa neho mali použiť aj financie, ktoré koncom minulého roka rezort investoval do obmeny malých dopravných lietadiel L-410.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies