M. GAZDÍK: V otvorenom liste premiérke namietame zavedenie superhrubej mzdy

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:04 • 2 min
M. GAZDÍK: V otvorenom liste premiérke namietame zavedenie superhrubej mzdy

M. GAZDÍK: V otvorenom liste premiérke namietame zavedenie superhrubej mzdy

slovakia

left justify in out

img

Otvorený list predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej poslali koncom minulého týždňa lídri Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ).
      Ako odborári v liste uvádzajú, "realita každodenného života nepotvrdzuje proklamované ciele vlády SR. Väčšina občanov Slovenska sa netvári nadšene pri pohľade na svoje dôchodky, alebo mzdy na výplatných páskach, ktoré patria medzi najnižšie v Európskej únii, a to nielen v takzvaných starých krajinách, ale aj v krajinách nových, či transformujúcich sa. Rovnako sa občania nemôžu tváriť spokojne pri nákupoch v obchodnej sieti, spotreba domácností už vyše roka klesá a slovenské ceny sa šplhajú v rebríčku porovnateľných komodít väčšinou k tým najvyšším v krajinách EÚ."
      Ako dnes pre TASR doplnil prezident KOZ Miroslav Gazdík, "v liste konštatujeme, že na rokovanie vlády SR v týchto dňoch prichádza návrh zákona o takzvanej superhrubej mzde, ktorá vychádza z Koncepcie reformy daňovo-odvodového systému a zastiera podstatu problémov, s ktorými sa Slovensko borí. Platenie poistného zamestnávateľmi aj zamestnancami má svoj význam a tradíciu a vychádza z príslušných dohovorov Medzinárodnej organizácie práce. Nie je žiaden logický dôvod, aby odvody neplatili aj zamestnávatelia. Ak zamestnávatelia nebudú platcami poistného, stráca význam tripartitné zastúpenie v orgánoch poisťovní a úloha sociálnych partnerov pri transparentnom riadení správy týchto finančných prostriedkov," uviedol Gazdík.
      Podľa názoru KOZ je štát povinný hľadať finančné prostriedky na sociálne transfery, zdravotníctvo, školstvo, vedu a výskum predovšetkým tam, kde ich premrhal. "Zle nastavená privatizácia dôchodkového systému a s tým spojená neudržateľná stabilita verejných financií vyvoláva neúmerný tlak na reformné opatrenia súčasnej vlády. Sme presvedčení, že systémom pokus – omyl nedosiahneme stabilitu vo verejných financiách, ani zlepšenie situácie v sociálnej sfére a o kvalite života sa občanom môže len snívať," dodal Gazdík.
      Odbory sa domnievajú, že nevyhnutné zmeny v daňovo-odvodovom systéme superhrubú mzdu nevyžadujú a v kombinácii s reformou v Zákonníku práce narušia celý systém kolektívneho vyjednávania a oslabia postavenie zamestnanca, píše sa okrem iného v liste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies