M. DZURINDA: Treba pripraviť bleskovú verejnú voľbu generálneho prokurátora

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:38 • 2 min
M. DZURINDA: Treba pripraviť bleskovú verejnú voľbu generálneho prokurátora

M. DZURINDA: Treba pripraviť bleskovú verejnú voľbu generálneho prokurátora

slovakia

left justify in out

img

Koaliční poslanci by mali v utorok zmariť druhé kolo tajnej voľby generálneho prokurátora vynesením hlasovacích lístkov a vzápätí prijať bleskovú novelu rokovacieho poriadku, ktorá umožní tohto predstaviteľa voliť verejne. Pred dnešným rokovaním Koaličnej rady to avizoval líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
"My sme sa predseda v rámci koalície dohodli, že na poste generálneho prokurátora dôjde ku zmene. Vidím jedinú alternatívu, a to verejnú voľbu. Je to čestné, je to morálne. Preto je zajtra potrebné vyniesť hlasovacie lístky a pripraviť bleskovú, veľmi jednoduchú novelu rokovacieho poriadku, ktorú viem urobiť aj ja," deklaroval Dzurinda.
Podľa jeho slov ho mrzia reči aj koaličných partnerov, ktorí špekulujú o mocenskom preskupení na základe vnútorných pomerov v SDKÚ-DS. "Chcem to veľmi razantne odmietnuť. SDKÚ-DS je neuveriteľne zjednotená. Jasne zaznelo na kongrese, že stojíme za vládou Ivety Radičovej. Nič také ako diskusie o mocenskom preskupovaní v rámci našej strany neprichádza do úvahy," uistil. Dzurinda v tejto súvislosti odmietol, že by chcel byť premiérom.
Na otázku, či si dnes lídri vládnych strán budú medzi sebou dokazovať, že to neboli ich subjekty, ktoré vo štvrtok (2.12.) neumožnili zvolenie Jozefa Čentéša, Dzurinda odvetil, že by sa týmto koalícia strápňovala. "Pre mňa je kľúčové, že viem, že 28 poslancov SDKÚ-DS volilo Čentéša. Robiť nejakého kádrováka je nedôstojné najmä, ak to nikomu nepomôže a najmä, ak poznám cestu riešenia," podotkol. Tvrdí, že napriek neznámej identite šiestich zradcov sa vládnuť dá. "Ak pri niektorom hlasovaní dôjde k nedorozumeniu, neznamená to, že pri ďalších nebudeme hlasovať v zhode. Domnievam sa, že zjednotiť šíky sa dá," dodal.
Za premiérkou stojí podľa šéfa NR SR Richarda Sulíka aj SaS. "Sme za to, aby bolo druhé kolo zablokované a tretia voľba generálneho prokurátora odtajnená. Zajtrajšia voľba musí byť tajná, nemôžme meniť pravidlá počas hry," upozornil líder SaS.
Sulík zároveň odmieta, aby "nejakých šesť zradcov rozhodovalo o osude tejto vlády". Myslí si, že ich identita bude čoskoro známa. Zatiaľ ju nepozná ani šéfka exekutívy. "Ja nie som Sherlock Holmes," povedala Radičová stručne novinárom.
Dobrú myšlienku údajne prináša na Koaličnú radu predseda KDH Ján Figeľ. "Prichádzam s návrhom, ktorý je inovatívny a siaha dosť ďaleko, aby sme mali dobrý výsledok," oznámil.
Vo štvrtok sa koaličným poslancom nepodarilo zvoliť spoločného kandidáta Jozefa Čentéša, keďže šesť z nich nehlasovalo podľa spoločnej dohody. Výsledkom bolo, že súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka nebol zvolený o jediný hlas. Ak by sa tak stalo, Radičová avizuje podanie demisie.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies