M. DZURINDA: Témou maďarskej ústavy sa zaoberáme, sme pripravení na rokovania

NETKY.SK • 19 Apríl 2011, 07:24 • 2 min
M. DZURINDA: Témou maďarskej ústavy sa zaoberáme, sme pripravení na rokovania

M. DZURINDA: Témou maďarskej ústavy sa zaoberáme, sme pripravení na rokovania

slovakia

left justify in out

img

Slovensko je v súvislosti s dnes prijatou maďarskou ústavou pripravené na bilaterálne rokovania s južným susedom, ale aj na pôsobenie na medzinárodnej pôde. "Nesedíme so založenými rukami. Intenzívne sa touto témou zaoberáme," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Dodal, že okrem iného sa pripravuje stretnutie so šéfom maďarskej diplomacie Jánosom Martonyim, ktoré by sa malo konať na pôde slovenského ministerstva zahraničných vecí.
Šéf slovenskej diplomacie informoval, že sa tiež pripravuje monitorovacia misia Rady Európy do Maďarska. Prisľúbil, že "Slovensko bude aktívne pôsobiť, aby komisia aj výbor mali všetky relevantné informácie". Dzurinda chce ďalej o problematike hovoriť so slovenskými europoslancami, ako aj s členmi Zahraničného výboru Národnej rady SR. "Chcem informovať o ďalších zamýšľaných krokoch a aj konzultovať," povedal.
Zdôraznil, že slovenská diplomacia konala aj pred prijatím maďarskej ústavy. Dzurinda podľa vlastných slov telefonoval so svojím maďarským náprotivkom. "Upozorňoval som ho na úskalia textu, ktorý chce maďarský parlament schváliť. Bolo mojou úlohou ho upozorniť na úskalia toho, kde sa hovorí o uplatňovaní kolektívnych práv, o vytváraní kolektívnych samospráv, o pôsobení Maďarskej republiky aj cez hranice," zdôvodnil šéf slovenskej diplomacie.
Podľa Dzurindu je dnes "najväčšou hrozbou, keď začneme pestovať politiku a prístupy, ktoré povedú k vytváraniu zlej atmosféry, k budovaniu chimér o nejakých kolektívnych samosprávach". Minister vyhlásil, že toto neprichádza do úvahy. "Tam je ťažisková slabina ústavy Maďarskej republiky," upozornil.
Okrem telefonátu s Martonyim pôsobí Slovensko v súvislosti s maďarskou ústavou aj na medzinárodnej pôde. "Sme v kontakte s úradom komisára OBSE pre otázky národnostných menšín Knuta Vollebaeka, ktorý už v tejto téme koná," informoval Dzurinda. Pripomenul, že poslanec za SDKÚ-DS Pavol Kubovič spolu so svojou delegáciou otvoril tému ústavy na európskej pôde. V týchto aktivitách bude SR podľa Dzurindu pokračovať.
Na otázku, či sa chystá povolať slovenského veľvyslanca v Budapešti na konzultácie, Dzurinda odpovedal: "Čaro zahraničnej politiky a podstatou jej úspešnosti je, aby sme volili primerané kroky, aby sme nevnášali vášne, aby sme nepodporovali nacionalizmus, ktorý pôjde skôr cestou oslabovania postavenia SR. Ja nemám záujem postavenie SR oslabovať, ale naďalej posilňovať. Preto budem veľmi zvažovať, aké kroky budeme podnikať tak, aby občania SR mali istotu, že na Slovensku platia a budú platiť len zákony SR."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona