M. DZURINDA: Slovenský pas je cestovný dokument vysokej bonity, netreba ďalší

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 09:50 • 2 min
M. DZURINDA: Slovenský pas je cestovný dokument vysokej bonity, netreba ďalší

M. DZURINDA: Slovenský pas je cestovný dokument vysokej bonity, netreba ďalší

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika má dobré pasy vysokej bonity, keďže sme členmi EÚ, NATO, aj schengenského priestoru, nie je preto dôvod na ďalší pas. Pred poslancami to na záver šiesteho rokovacieho dňa 18. schôdze parlamentu vyhlásil minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) s tým, že bonita pasu SR nie je o nič menšia ako bonita pasu Maďarska.
      Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v rozprave k návrhom uznesení, ktorými má Národná rada SR reagovať na prijatie novej maďarskej ústavy. Podľa Dzurindu je úplne jasné, že aktivity vlády Viktora Orbána publikum nielen na Slovensku vyrušili a znepokojili, no vyjadril presvedčenie, že nás nemôžu ohroziť, lebo dokážeme nájsť na ne odpoveď. Zdôraznil, že občania SR maďarskej národnosti dokazujú, že sú lojálnymi občanmi SR. "Ďakujem im za to a myslím si, že na ich lojalite sa dá stavať," povedal.
      Ako jeden z ďalších dôvodov, prečo nie je potrebné snažiť sa o maďarské občianstvo, označil euro. "Ja som si všimol, že so slovenskou menou môžem zaplatiť aj v Budapešti či v Miškovci, ale s maďarskou menou nezaplatíte nikde len v Maďarsku. Povedzte mi, či máme právo na zdravé sebavedomie?" pýtal sa.
      Dzurinda priznal, že maďarská strana vnáša do našej spolupráce prvky, ktoré by nemuseli byť. "Nie je dôležité, či málo alebo veľa Slovákov požiada o dvojaké občianstvo, ale tento princíp je nezdravý," upozornil.
      Základný problém vzájomných vzťahov vidí v trojuholníku - maďarský zákon o dvojakom občianstve, tamojšia nová ústava a chystaná volebná reforma. "Základný kameň problému - zákon o dvojakom občianstve, sa vymyká medzinárodným štandardom, lebo sa neopiera o to, čo medzinárodné právo a dokumenty predpokladajú, a to je skutočná väzba medzi občanom, ktorý sa o dvojaké občianstvo uchádza, a krajinou, ktorá mu druhé občianstvo ponúka," povedal.
      Problém vidí aj v novej maďarskej ústave, ktorá otvára priestor aj pre občanov Maďarska s trvalým pobytom v iných štátoch voliť. "Neviem, aká bude aplikačná prax, ale SR má prostriedky na to, aby sme tieto cezhraničné účinky uchránili. Ak MR rešpektuje kolektívne práva, je to jej záležitosť, ale na Slovensku budú platiť len individuálne práva," uistil.
      On sám sa podľa svojich slov opiera o niekoľko východísk. "Prvým je ochrana zvrchovanosti SR a nášho právneho poriadku. Na Slovensku platia iba zákony SR a medzištátne zmluvy, ktoré SR schválila, nič iné," poznamenal na margo exteritoriálnych účinkov maďarskej ústavy. Rovnako tak chce brániť rozoštvávaniu občanov. "Považujem za veľké šťastie, keď na Slovensku dokážu žiť Slováci s menšinami v porozumení. Nie sme bohatí na prírodné zdroje, ale na národnosti a toto by sme mali brániť za každú cenu," vyzval Dzurinda.
      Poslanec Miroslav Číž (Smer-SD) reagoval, že po Dzurindovom vystúpení nevie, či má plakať, alebo sa smiať. "Toto bol prejav, ktorý si viem predstaviť ako výchovu k vlastenectvu pre deviaty ročník základnej školy," povedal. Ministrovi pripomenul, že na stole je niekoľko problémov. "Fórum poslancov Karpatskej kotliny, zákon o dvojakom občianstve v Maďarsku, prijatý zákon o národnej súdržnosti a pripravené volebné zákony," upozornil. V týchto dokumentoch sa podľa neho hovorí o politickom cezhraničnom zjednotení maďarského národa. "Čakal som, že mi niečo poviete o tom, ako to vnímate. Je to tragédia. Slovensko má jedinú šancu, a to prečkať vaše ministrovanie. V živote ma nenapadlo, že sa môžem tohto dožiť v slovenskom parlamente," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies