M. Dzurinda: SDKÚ a Smer odlišuje postoj k daniam a J. Čentéšovi

NETKY.SK • 16 Január 2012, 09:20 • 2 min
M. Dzurinda: SDKÚ a Smer odlišuje postoj k daniam a J. Čentéšovi

M. Dzurinda SDKÚ a Smer odlišuje postoj k daniam a J.

slovakia

left justify in out

img

Kľúčovou vetou rozdeľujúcou strany SDKÚ-DS a Smer-SD je ich postoj k daniam a aj k vymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Vo svojom prejave počas zasadnutia Ústrednej rady SDKÚ-DS v Modre to vyhlásil predseda strany Mikuláš Dzurinda. Na rokovaní chýba podpredsedníčka strany a premiérka Iveta Radičová, ktorá v marcových voľbách kandidovať nebude a následne zo strany odíde.
      "Smer-SD, ktorý sa štylizuje a zrejme aj je favoritom volieb, neustále hľadá krátkodobé riešenia, ktoré sú ľúbivé. Preto ponúka zvýšenie zdanenia bohatých. Lenže toto môže byť sociálne zničujúce," upozornil Dzurinda. Podľa jeho slov takýto krok povedie jednoznačne k zvýšeniu nákladov na prácu, a teda k zníženiu konkurencieschopnosti.
      "Je to útok proti strednej vrstve, ktorej treba pomáhať, musí byť ťahúňom ekonomiky. Smer na billboardoch sľubuje istoty, ale jedným dychom sleduje aj zruinovanie tých podmienok, ktoré ľuďom dávajú prácu. Je to cesta vyháňania investorov a stavania hrádze novým. Slovensko si musí udržať rovnú daň a pružný Zákonník práce," apeloval Dzurinda.
      Druhou zásadnou otázkou, v ktorej sa SDKÚ-DS a Smer-SD odlišujú, je podľa Dzurindu postoj k zvolenému generálnemu prokurátorovi Jozefovi Čentéšovi. "Je našou povinnosťou trvať na vymenovaní pána Čentéša za generálneho prokurátora. Tu už dávno nejde o osobu, tu ide o otázku princípu, o otázku autority nášho demokratického zriadenia a parlamentu. Nerozumieme, prečo prezident ignoruje legitímne rozhodnutie NR SR," vyhlásil líder SDKÚ-DS.
      Dzurinda sa domnieva, že rovnako principiálny postoj by mali zaujať všetky parlamentné strany vrátane Smeru-SD. "Som presvedčený, že ak sa k našej požiadavke pridá aj Smer, prezident Čentéša vymenuje. Pridá sa Smer?" pýtal sa.
      Blížiace sa parlamentné voľby budú podľa jeho slov aj o tom, či Slovensko má šancu na budúcnosť, alebo sa bude len potácať. Želá si, aby SR bola krajinou hodnotových ľudí, ktorí aplikujú univerzálne hodnoty v každodennom živote, pestujú kultúru práce a nie kultúru naťahovania rúk. "My modrí sa k našej zodpovednosti hlásime, chceme ju niesť aj naďalej, lebo máme z celého politického spektra najbohatšie skúsenosti a chceme ich odovzdať. Ukázali sme, že sme spoľahlivou, pevnou alternatívou pre Slovensko," uistil.
      Dvojnásobný expremiér zopakoval, že prioritnou úlohou je udržať SR v najlepšom elitnom klube európskych krajín, ktorý sa dnes volá eurozóna. "Nech bude jeho názov akýkoľvek, Slovensko musí byť členom tohto klubu. Toto je pre našu stranu výzvou číslo jeden, lebo chceme pre Slovensko to najlepšie. Naši ľudia sa budú mať lepšie iba vtedy, keď budeme s najlepšími, nie keď budeme zaostávať. Iba tam dokážeme vytvárať také podmienky, aby pribúdali nielen montážne fabriky, ale aj investície s vyššou pridanou hodnotou," vysvetlil.
      Dzurinda sa domnieva, že na Slovensko sa bude dať dobre pozerať, ak sa budú Slováci pekne usmievať. "Tí sa budú usmievať, ak budú mať prácu a tú budú mať vtedy, ak sa nenecháme z elitného klubu vytlačiť," argumentoval.
      Podľa šéfa SDKÚ-DS je skvelé, že Európa je zjednotená, ale nesmie byť zošnurovaná. "Viedlo by to k ničeniu iniciatív na národnej úrovni. Je jasné, že potrebujeme nové pravidlá a ich rešpektovanie. Potrebujeme viac poriadku a disciplíny, menej chaosu a improvizácie. SDKÚ-DS prispieva aj k tejto téme svojimi postojmi," dodal.
      SDKÚ-DS dnes po schválení volebného programu pod názvom 4x4 Ústrednou radou na námestí v Modre odštartuje krstom volebného autobusu predvolebnú kampaň. Na volebnú kampaň plánuje strana vynaložiť dva milióny eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona