M. Dzurinda sa zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci

NETKY.SK • 16 November 2011, 00:06 • 2 min
M. Dzurinda sa zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci

M. Dzurinda sa zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda sa dnes, 14. novembra, zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. 
Rada prerokovala prípravu spoločnej pozície EÚ pred decembrovou Bonnskou konferenciou o Afganistane. Minister Dzurinda vo svojom vystúpení zdôraznil nutnosť pokračujúceho angažovania medzinárodného spoločenstva v Afganistane. 
Ministri pokračovali v pravidelnej diskusii o aktuálnej situácii v Líbyi, Tunisku a Sýrii, pričom rada prijala závery k Líbyi, Tunisku a rozhodnutie o rozšírení sankcií voči Sýrii. Minister Dzurinda ocenil úsilie vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej vo vzťahu k Tunisku a vytvorenie Task Force EÚ-Tunisko. Slovensko bude podporovať toto úsilie prostredníctvom bilaterálnych projektov, ako aj cez Task-Force, ktorej Slovensko v rámci Spoločenstva demokracií predsedá spolu s Holandskom. 
Rada odsúhlasila nový strategický rámec, ktorý bude usmerňovať a zastrešovať angažovanosť EÚ v Africkom rohu, prijala závery k Africkému rohu a Somálsku a prediskutovala situáciu v niektorých krajinách regiónu. Minister Dzurinda zdôraznil, že Slovensko víta prijatie strategického rámca pre región Afrického rohu. Zároveň však v tejto súvislosti poukázal na bezprecedentný prípad zadržania slovenského veľvyslanca v Etiópii, za ktorý sa Etiópia dostatočne neospravedlnila a ktorý uspokojivo nevysvetlila. Slovenská republika bude aj naďalej spolupracovať s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť, aby sa našlo uspokojivé riešenie, ktoré by zabránilo opakovaniu takýchto prípadov v budúcnosti. 
Hlavnou témou obeda ministrov bola strategická diskusia o operáciách a spôsobilostiach Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ a výmena názorov na jadrový program Iránu. 
Na okraj Rady pre zahraničné veci sa minister Dzurinda zúčastnil na neformálnej ministerskej večeri venovanej rozširovaniu EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies