M. Dzurinda: Na ratifikáciu zmluvy o výhrade vo svedomí príde čas

NETKY.SK • 17 Január 2011, 08:03 • 2 min
M. Dzurinda: Na ratifikáciu zmluvy o výhrade vo svedomí príde čas

M. Dzurinda: Na ratifikáciu zmluvy o výhrade vo svedomí príde čas

slovakia

left justify in out

img

Na ratifikáciu zmluvy o výhrade vo svedomí príde čas. V dnešnej relácii STV O 5 minút 12 to vyhlásil predseda SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda s tým, že svedomie je jedna nádherná devíza a úžasná hodnota. Prijatie takéhoto dokumentu vyplýva zo základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou, ktorá bola podpísaná ešte za Dzurindovej vlády.
      "Nič nám nebráni organizovať podujatia, aby sme presvedčili predovšetkým spoluobčanov, že takáto zmluva nie je nič zlé ani pre evanjelikov, židov či ateistov. Na toto máme, budem o tom premýšľať tak, aby žiaden môj krok nezneistil koaličných partnerov, že chcem urobiť niečo, čo nemáme zapísané vo vládnom programe," uistil. Práve neprijatie tohto dokumentu spôsobilo v roku 2006 vystúpenie KDH z vlády a predčasné parlamentné voľby. Vtedajší líder kresťanských demokratov Pavol Hrušovský označil Dzurindu za vierolomného človeka.
      Na otázku, či v tejto veci bude presviedčať aj SaS, Dzurinda dnes odvetil, že "príde čas, keď sa pokojne porozprávame". "Mediálnymi odkazmi by som tejto téme neprospel. Časy aj ľudia sa menia. Základnú zmluvu sme podpísali, ten záväzok tam existuje, ale bez časového harmonogramu," poznamenal.
      Na margo pozvania pápeža Benedikta XVI. na Slovensko pri príležitosti 1150. výročia príchodu Sv. Cyrila a Metoda na dnešné územie Slovenska poznamenal, že šanca príchodu Svätého otca na budúci rok je veľká. "No musíme stáť nohami na zemi, ale blížiace sa výročie je úžasnou inšpiráciou. Myslím si, že to Vatikán veľmi pozorne zváži. Uvedomujem si limity, ale aj to, že pápež na Slovenku ešte nebol a šanca, že príde, je veľká. Budeme lobovať," ubezpečil.
      Dzurinda sa ako minister zahraničných vecí nevyhol ani otázke vzťahov s Maďarskom a zákona o dvojakom občianstve. "Som si úplne istý, že drvivá väčšina občanov vie, že dvojaké občianstvo pre nich nemá žiadny praktický význam," povedal dvojnásobný expremiér. Zdôraznil, že to len politici niekedy chcú ľudí viac rozdeľovať a rozoštvávať, aby ich potom volili. "Vyhovuje nám to, ak nevieme vytvárať pracovné miesta, nevieme ťahať investície a zlepšovať sociálne podmienky, potom nám to vyhovuje," vysvetlil.
      Napriek tomu Dzurinda nepovažuje otázku dvojakého občianstva za najvážnejšiu tému vo vzájomných vzťahoch. "V 95 percentách spolupracujeme a tých päť percent nás vyrušuje," konštatoval. Aj preto chce zmenou zákona vlády Roberta Fica (Smer-SD) dosiahnuť, aby ľudia neboli trestaní za dobrovoľné prijatie iného štátneho občianstva stratou slovenského. "Chceme, aby títo občania boli hrdí na vlasť svojich predkov, udržiavali si jazyk a kultúru, ale chceme, aby, ak sa narodili na Slovensku, upevňovali vzťah so SR a milovali ju ako svoju vlasť," deklaroval.
      Vláda však nechce, aby sa občania SR stávali na vlastnom území zrazu cudzincami. "Nechceme, aby zlý maďarský zákon vyvolával na Slovensku účinky a my ich ešte budeme prehlbovať," podotkol. To, že je postup koalície v tejto veci správny, podľa neho dokazuje aj postoj vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny Knuta Vollebaeka. "Napísal mi stanovisko v prospech prístupu, ktorý sme zvolili," povedal Dzurinda.
      To, či napokon bude povinnosť mať len slovenské štátne občianstvo v prípade policajtov či vojakov, ako to presadzuje KDH, bude ešte vecou rokovaní. Proti takémuto opatreniu je totiž Most-Híd. "Malo by prebehnúť dvojstranné rokovanie medzi nimi, ja sa budem snažiť o istý kompromis. Včera som sa s Bélom Bugárom stretol a vycítil som, že má záujem o dohodu," informoval Dzurinda.
      Šéf diplomacie zopakoval, že Slovensko má obavy z nového maďarského mediálneho zákona. "Ak by bol tento zákon aplikovaný zištne a stranícky, mohol by účinne zatvoriť politickej opozícii ústa. Nehovorím, že Fidesz ide likvidovať opozíciu, ale vyvoláva to obavy," dodal.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies