M. DZURINDA: Mnohých funkcionárov volíme verejne a necítime sa menej slobodní

NETKY.SK • 7 December 2010, 12:21 • 2 min
M. DZURINDA: Mnohých funkcionárov volíme verejne a necítime sa menej slobodní

M. DZURINDA Mnohých funkcionárov volíme verejne a necítime sa menej slobodní - Politika Poslanci Národnej rady SR volia mnohých funkcionárov verejnou voľbou a necítia sa byť vtedy menej slobodní.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR volia mnohých funkcionárov verejnou voľbou a necítia sa byť vtedy menej slobodní. Novinárom to dnes povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na margo koaličného plánu odtajniť voľbu generálneho prokurátora. Práve dnes parlament po štvrtý krát za sebou nezvolil šéfa prokurátorov."Od prvej chvíle som nerozumel hystérii, že verejné voľba generálneho prokurátora je niečo zlé, že podpiľujeme akési piliere demokracie. Skoro by som povedal, že je veľmi nenáležité robiť takúto hystériu," upozornil Dzurinda. On sám je s dnešným výsledkom voľby spokojný. "Som rád, že dohoda platí, teraz ideme do ďalšej fázy, keď skupina, ktorú sme zriadili, pripraví novelu rokovacieho poriadku," avizoval. Tvrdí, že si bol takmer istý, že dnes nebude zvolený nikto.Na otázku, či nie je potrebné vypátrať koaličných zradcov, ktorí minulý týždeň spôsobili nezvolenie koaličného nominanta Jozefa Čentéša a takmer umožnili zvoliť Dobroslava Trnku, Dzurinda odvetil, že toto nie je jeho pôda. "Osem rokov som sa trápil a veľmi dobre viem, koľko ma to stálo námahy a bolesti. Viete prečo som to robil? Lebo to bolo dobré pre štát. Je dobré pre Slovensko, že koalícia je dnes pokope? Nemienim to ďalej ani rozoberať ani komentovať," podotkol.Nechcel ani komentovať policajné preverovanie, či pri voľbe generálneho prokurátora nedošlo k spáchaniu trestných činov korupcie. "Toto nie je moje ihrisko. Mojou platformou je, že SDKÚ-DS sa od samého začiatku správa korektne, zodpovedne, transparentne. Už vo štvrtok (2.12.) mi bolo úplne jasné a som vám to povedal, že máme jedinú šancu, a to zmeniť voľbu na verejnú," pripomenul.Dzurinda na záver novinárov uistil, že vždy myslí na Slovensko. "Verte-neverte. Veľmi dobre viem, že Slovensku prospeje, keď budeme mať generálneho prokurátora, keď vydrží vládna koalícia a keď budeme plniť vládny program. Každý môj krok v politike, ktorý som robil ale aj budem robiť, bude motivovaný tou jednoduchou prirodzenou hierarchiou - Slovensko, moja strana a ja," dodal.Generálna prokuratúra (GP) SR nepozná svojho nového šéfa ani po štvrtej tajnej voľbe na pôde Národnej rady SR. Ani jeden z dvojice Čentéš a Trnka dnes nezískal pre obštrukciu koaličných zákonodarcov nadpolovičnú väčšinu hlasov zákonodarcov prítomných na voľbe.Poslanci vládnych strán dnes dodržali dohodu a urobili obštrukciu. Prevzali si hlasovacie lístky, čím dvihli kvórum, no svoj hlas neodovzdali žiadnemu z kandidátov. Trnka tak získal 71 hlasov, ktorými dovedna disponuje Smer-SD a SNS, Čentéš žiaden. Keďže sa na voľbe zúčastnilo všetkých 150 poslancov, úspešný kandidát potreboval hlasy aspoň 76 z nich.Podľa koaličného plánu by mal ďalší postup vyzerať tak, že poslanci novelizáciou zákona voľbu generálneho prokurátora, ale aj niektorých ďalších funkcionárov, odtajnia. Vládne strany sa tak snažia predísť tomu, aby bol v zvolený Trnka. Ak by sa to stalo, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) avizovala podanie demisie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona