M. DZURINDA: Lipšic sa zbláznil

NETKY.SK • 20 Január 2012, 07:54 • 2 min
M. DZURINDA: Lipšic sa zbláznil

M. DZURINDA Lipšic sa zbláznil - Politika Na niektoré informácie, ktoré dnes zverejnil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) ku kauze Gorila, reagoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda slovami, že minister sa zbláznil.

slovakia

left justify in out

img

Na niektoré informácie, ktoré dnes zverejnil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) ku kauze Gorila, reagoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda slovami, že minister sa zbláznil. Lipšic informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. "Ja som nikdy nepovedal, že som takú, alebo onakú informáciu dostal, alebo nedostal. Ja o tom prosto nehovorím," poznamenal Dzurinda. 

      Ako dodal, premiér nie je policajt. "Ak dostane predseda vlády informáciu spravodajskej služby tak len preto, aby prijímal rozhodnutia, ktoré on sám má v kompetencii," doplnil Dzurinda, ktorý vníma dnešné výroky ministra vnútra ako alibistické. "Keďže Lipšicovi ľudia boli za rok a pol úplne negramotní, tvárili sa, že tu problém nie je, nič nevyšetrili, všetko hádžu na niekoho iného. Lipšic sa úplne zbláznil," podotkol predseda SDKÚ-DS.
      Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. Potvrdil to dnes minister vnútra Daniel Lipšic. Akcia podľa neho bola legálna a legitímna.
      "Môžeme potvrdiť, že už v roku 2005 a 2006 boli spravodajsky zadokumentované vážne podozrenia z korupčnej činnosti, ktorú vykonávala istá finančná skupina, ale aj podozrenia z korupčnej trestnej činnosti iných osôb," povedal Lipšic. Existenciu akcie Gorila sa podľa neho podarilo potvrdiť polícii v spolupráci so špeciálnou prokuratúrou a vďaka listinnému dôkazu, ktorý odovzdala v stredu (18.1.) vyšetrovaciemu tímu predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Lipšic ďalej informoval, že o prepojení finančnej skupiny s politikmi boli v roku 2006 informovaní vtedajší predseda vlády SR a minister vnútra. Informácia z ministerstva vnútra mala ísť na Úrad boja proti korupcii, ktorý riadil Tibor Gašpar. Tam dokument s utajovanými skutočnosťami podľa Lipšica 14. mája 2008 protiprávne skartovali. Konanie už preveruje ministerská inšpekcia. Lipšic citoval zo zákonného ustanovenia, podľa ktorého, "ak prijatá spravodajská informácia už nie je potrebná na plnenie úloh adresáta, zašle ju späť spravodajskej službe".
      Spis o akcii Gorila, ktorý poslala tajná služba v roku 2006 vtedajšiemu premiérovi, zostala v archíve úradu vlády. Keď to podľa Lipšica Radičová zistila, kontaktovala ho s tým, že dokument chce dať vyšetrovacím orgánom. "Následne sa stretla s vyšetrovateľom a špeciálnym prokurátorom a dokument odovzdala," povedal Lipšic. Nepotvrdil, či dokument je obsahovo totožný s informáciami zverejnenými na internete s tým, že stále podlieha utajeniu.
      Finančná skupina Penta, ktorá sa spomína v spise Gorila zverejnenom na internete, tvrdenia uvedené v tomto dokumente naďalej odmieta. "Trváme na našom stanovisku, že to, čo tie spisy obsahujú, je vykonštruovaný nezmysel a že veci, ktoré sa reálne udiali, sa udiali inak, ako naznačujú tieto dokumenty," uviedol pre TASR hovorca spoločnosti Martin Danko.
      Zároveň sa ohradil voči spôsobu, akým o kauze informuje minister Lipšic. "Považujeme za veľmi neštandardné a nešťastné, že minister vnútra, ktorý nie je orgánom činným v trestnom konaní, ale politikom, informuje denne o nejakých čiastkových poznatkoch, ktoré získava z vyšetrovania, čím podľa nášho názoru nemiestnym spôsobom politicky ovplyvňuje vyšetrovanie, zasahuje do tohto vyšetrovania a absolútne popiera základné princípy právneho štátu, ktorým je napríklad princíp prezumpcie neviny," zdôraznil Danko.
      Pripomenul, že kauzu v minulosti už osemkrát vyšetrovala polícia a v súčasnosti sa ňou opäť zaoberá špeciálny vyšetrovací tím. "Mali by to byť orgány činné v trestnom konaní, ktoré by mali o výsledkoch vyšetrovania informovať, a to v čase, keď dospejú k nejakým konkrétnym a zásadným záverom," dodal hovorca Penty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona