M. Beblavý: ÚIPŠ si prenajal dvojnásobne predražené kancelárske priestory. ÚIPŠ odmieta obvinenie

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 10:00 • 2 min
M. Beblavý: ÚIPŠ si prenajal dvojnásobne predražené kancelárske priestory. ÚIPŠ odmieta obvinenie

BRATISLAVA - Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) odmieta obvinenia poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého, že si prenajal takmer dvojnásobne predražené kancelárske priestory za vyše 340-tisíc eur. Priestory si prenajal v rámci projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety za 27 miliónov eur hlavne z eurofondov.

slovakia

left justify in out

"Zároveň vyzývame poslanca Beblavého, aby predložil dokumenty, na základe ktorých vypočítal sumu, aká je podľa neho adekvátna a čo všetko je v tejto sume zahrnuté," uviedla manažérka publicity programu Katarína Stoláriková.

ÚIPŠ vyzval na predloženie ponúk sedem spoločností, cenovú ponuku predložila len spoločnosť YIT Reding, a.s. Výzvu zverejnili 24. januára 2013 na stránke www.uips.sk. Ústav zaplatí vyše 340-tisíc eur za prenájom 440 metrov štvorcových kancelárskych priestorov a štyri parkovacie miesta v novostavbe administratívnej budovy Reding Tower v bratislavskej Rači na obdobie 34 mesiacov. Cena za jeden meter štvorcový vybavených kancelárií na mesiac vychádza 22,78 eura. Priestory pre 47 interných zamestnancov projektu boli k dispozícii od 1. marca. Stoláriková zdôraznila, že cena zahŕňa aj nájom kancelárskeho vybavenia, energie a médiá, internet, strážnu službu a množstvo ďalších položiek. 

Podľa poslanca SDKÚ-DS stoja kancelárske priestory najvyššej kategórie v Bratislave asi o polovicu menej. V parlamentnej rozprave tento týždeň vyhlásil, že má k dispozícii dokument, podľa ktorého inému súkromnému nájomníkovi ponúkali vlani v novembri v tejto budove priestory za 9,95 eura za meter štvorcový plus 2,90 euro za meter štvorcový predpokladané prevádzkové náklady, to znamená spolu 12,85 eura za meter štvorcový. "To je 57 percent toho, polovica toho, s čím ÚIPŠ súhlasil o tri mesiace neskôr, že zaplatí, napriek tomu, že preberá takmer trojnásobne väčší priestor," poznamenal Beblavý. 
Minister školstva Dušan Čaplovič na tieto informácie zareagoval, že prenájme ÚIPŠ sa dozvedel z tlače. Je to podľa neho výsledok tendra a je to v kompetencii priamo riadenej organizácie, jej bývalého vedenia. "Ja som si dal veci preveriť a budem ich preverovať ako je to urobené, aby nešli skutočne zbytočne peniaze, ktoré idú z európskych fondov," povedal novinárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies