Lyžovanie-SP: Hirscher vyhral obr. slalom v Adelbodene, Žampa skončil v 1. kole

NETKY.SK • 10 Január 2015, 14:50 • 2 min
Lyžovanie-SP: Hirscher vyhral obr. slalom v Adelbodene, Žampa skončil v 1. kole

ADELBODEN - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher zvíťazil v sobotňajšom obrovskom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Adelbodene.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročný suverén v tejto disciplíne v prebiehajúcej sezóne triumfoval s veľkým náskokom 1,13 sekundy pred druhým Francúzom Alexisom Pinturaultom. Tretia priečka sa ušla Henrikovi Kristoffersenovi z Nórska, ktorý zaostal o 1,64 s.
      

Hirscher, vedúci pretekár celého SP a obhajca trofeje vyhral prvé kolo, keď si urobil z pretekov "sólopodnik", do ktorého pribral ako asistenta iba Nemca Felixa Neureuthera (+0,55 s). Tretí Pinturault stratil 94 stotín a pod jednu sekundu sa zmestil ešte Nór Henrik Kristoffersen. V druhom predviedol desiatu najrýchlejšiu jazdu, čo mu pohodlne stačilo na prvé miesto. Bolo to už jeho 29. víťazstvo vo Svetovom pohári, vďaka ktorému sa posunul na 8. miesto historických tabuliek, 13. v "obráku". Náskok na čele celkového poradia zvýšil už na 152 bodov.
      

Slovák Adam Žampa nepostúpil do 2. kola. Na reliéfovo azda najťažšom svahu seriálu kontinuálne strácal v prvej jazde na najlepších a už po dojazde so štartovým číslom 43 bol mimo prvej 30-ky. 
      

Žampa robil čo mohol, ale na rozbitom povrchu plnom zradných "vaničiek" nedokázal ešte agresívnejšie atakovať bránky, resp. sa dostával príliš hlboko pod ne. Od štartujúceho č. 35 dosiahol síce dlho najlepší čas, v celkovo 75-člennom poli ho napokon tesne predstihol už iba jeden súper, no odstup 4,43 od vedúceho Rakúšana Marcela Hirschera bol príliš veľký. Žampu v 1. kole klasifikovali na 34. priečke a na postup do druhej polovice súťaže mu chýbalo 73 stotín.

      Pretekári s najväčším počtom víťazstiev v SP:
      1. Ingemar Stenmark (Švéd.) 86, 2. Hermann Maier (Rak.) 54, 3. Alberto Tomba (Tal.) 50, 4. Marc Girardelli (Lux.) 46, 5. Pirmin Zurbriggen (Švaj.) 40, 6. Benjamin Raich (Rak.) 36*, 7. Bode Miller (USA) 33*, 8. Marcel Hirscher (Rak.) 29* a Stephan Eberharter (Rak.) 29, 9. Phil Mahre (USA) 27, 11. Ivica Kostelič (Chor.) 26* a Franz Klammer (Rak.) 26, 13. Aksel Lund Svindal (Nór.) 25*
      * - aktívni pretekári




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies